Η εποχή των δικτατόρων


 του Μανόλη Μπουχαλάκη


Οι δικτάτορες πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Η λέξη "δημοκρατία" σε πολλά μέρη της γης δεν σημαίνει τίποτα. Κυβερνούν απολυταρχικά καθεστώτα που νέμονται την εξουσία και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της εκάστοτε χώρας σε συμπαιγνία με το στρατό και μια ομάδα ολιγαρχών. 

Βέβαια, ούτε και στις δημοκρατίες υπάρχει απόλυτη έκφραση όλων των τάσεων και των γνωμών των πολιτών. Δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο οικονομικά επιφανείς άνθρωποι να ποδηγετούν την πολιτική ηγεσία ενός τόπου και να υπάρχουν παντός τύπου συναλλαγές. Δυστυχώς, το χρήμα και η δι' αυτού επιρροή είναι και θα είναι καίριος παράγοντας άσκησης πολιτικής. 

Ενώ όμως είχαμε κατά κάποιο τρόπο αποδεχτεί πως στη λατινική Αμερική και στην Αφρική και στην Ασία θα παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα με απαγορευμένη τη λαϊκή έκφραση, πλέον ο κόσμος τείνει να στρέφεται προς την απολυταρχία σε μόνιμη βάση ωσάν να μην φύγαμε ποτέ από την εποχή των αυτοκρατοριών και των βασιλείων.

Ακόμη και στην Αμερική τα πράγματα οδεύουν προς μια απολυταρχική διακυβέρνηση στην οποία πολλές ελευθερίες θα περικόπτονται και οι "αρμοί της εξουσίας" (που είχε πει και ο Αλέξης Τσίπρας) θα περάσουν στον έλεγχο του Τραμπ και του Μασκ (σχεδόν πάντα στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος έπαιζε το ρόλο μαριονέτας). Το Κονγκρέσο και οι δικαστές αναμένονται να πέσουν στα δίχτυα της προεδρικής εξουσίας σύντομα.

Στα ήδη μεγάλα ανελεύθερα καθεστώτα όπως στη Ρωσία και στην Κίνα, τα πράγματα θα πηγαίνουν ως έχουν με τους ηγέτες τους να κρατούν τα ηνία μέχρι να πεθάνουν από φυσικά αίτια. Ακριβώς το ίδιο επιδιώκει και ο Ταγίπ Ερντογάν με την προσπάθεια εξαφάνισης του Εκρέμ Ιμάμογλου. Άν και λέγεται πως δεν δικαιούται νέα θητεία, ουδείς θα εκπλαγεί αν δεν αλλάξει ο ίδιος το σύνταγμα της χώρας του για να είναι ισόβιος πρόεδρος.

Φτάνουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως πλέον οι τόποι της γης που ο πολίτης έχει λόγο, περιορίζονται δραματικά. Αν εξαιρέσουμε τη Βρετανική Κοινοπολιτεία, την Ινδία και λίγες μόνο χώρες της λατινικής Αμερικής όπως και το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, μόνο η Ε.Ε. απομένει για να θυμίζει την εποχή της δημοκρατίας.

Είναι αναμφίβολο πως η Αμερική θα επανέλθει στη δημοκρατία αφού όμως περάσει αυτό το καμίνι στο οποίο την έριξαν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι αποδεικνύονται κατ' εξοχήν αντι-Αμερικανοί, λησμονώντας την ίδια την ιστορία της χώρας τους κόντρα στις ιμπεριαλιστικές πρακτικές της Αγγλίας το 18ο αιώνα.

Τις οίδε, ίσως τώρα να είναι η ευκαιρία να δυναμώσει η Ε.Ε. και να πρωτοστατήσει στις παγκόσμιες εξελίξεις ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει εκτός από στρατιωτική ενίσχυση, να υπάρξει και ενιαία εξωτερική πολιτική με βάση τις δημοκρατικές αξίες. Δυστυχώς, η αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι κλαψουρίζουν σαν μωρά παιδιά επειδή ο Τραμπ τους ζητά να ξοδέψουν παραπάνω λεφτά σε εξοπλισμούς και το γεγονός ότι, ως φαίνεται, ήδη έχουν εξασφαλίσει συμφωνία με τον Ερντογάν για συνεισφορά της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, αποτελούν ενδείξεις συναλλαγής και όχι εμμονής με τη δημοκρατία. Διότι σε άλλη περίπτωση, ουδείς θα έδινε βήμα στην Τουρκία να παίξει ρόλο στη μεταπολεμική εποχή στο Ουκρανικό.

Φυσικά, κάθε περαιτέρω γεωστρατηγική ενίσχυση της Τουρκίας με την κάλυψη ΗΠΑ και Ε.Ε. θα σήμαινε την απόλυτη ήττα της Ελλάδας που θα εκμηδενιζόταν ως γεωστρατηγικός παίκτης και φυσικά ουδεμία βοήθεια από κανέναν δεν θα είχαμε σε περίπτωση κρίσης με τους Τούρκους.

Η Ελλάδα, ελπίζουμε να διαγνώσει έγκαιρα το παιχνίδι της Τουρκίας και να σφυρηλατήσει συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έχοντας ανοικτή την αγορά στρατηγικών όπλων και από την Ινδία, γνωρίζοντας παράλληλα ότι σε μια κρίση, το Πακιστάν θα τεθεί με το μέρος της Τουρκίας.

Τα πράγματα σε Κίνα, Ρωσία, Τουρκία δεν θα αλλάξουν μέχρι οι ηγέτες τους να αλλάξουν. Στις ΗΠΑ όμως η κάθαρση θα επέλθει, έστω και με μεγάλο αγώνα και κόπο. 

Όταν γίνει αυτό και όταν έρθει η ώρα αλλαγής καθεστώτος στα μεγάλα κράτη που σήμερα λειτουργούν απολυταρχικά, τότε ίσως ο κόσμος να δει καλύτερες μέρες.

Μέχρι τότε, θα ζούμε στην εποχή των δικτατόρων.


Photo: UNESCO

This article is not written for profit. Solely for informative purposes.



Σχόλια