του Μανόλη Μπουχαλάκη
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και ο φετινός θα παρουσιάσει μια σειρά από ζητήματα που η Ελλάδα στο εσωτερικό αλλά και η διεθνής κοινότητα στο εξωτερικό θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Στη χώρα μας το νέο έτος αναμένεται να ταλαιπωρήσει έτι περαιτέρω την κυβέρνηση λόγω της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης, ενώ η αντιπολίτευση αναμένεται να παραμείνει στην τρέχουσα εκλογική δύναμη. Αυτά τα δύο, η πίεση που θα δεχτεί η κυβέρνηση και η αδυναμία εξεύρεσης δυνάμεων από την αντιπολίτευση αναμένονται να ταρακουνήσουν το πολιτικό σύστημα και να προετοιμάσουν το έδαφος για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες κομμάτων αφού η αυτοδυναμία μοιάζει πια όνειρο απατηλό για το κυβερνών κόμμα.
Στα εθνικά θέματα, θα επιχειρηθεί η συνέχιση του ήπιου κλίματος με την Τουρκία αν και είναι ηλίου φαεινότερο πως η γείτων χώρα απλώνει αργά αλλά σταθερά τα πλοκάμια της προς πάσα κατεύθυνση για να γίνει μια περιφερειακή υπερδύναμη ενώ εξοπλίζεται και ανάλογα για να επιβάλλει δια της ισχύος αν απαιτηθεί αυτά που έχει σχεδιάσει.
Στη διεθνή σκακιέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης του. Θα κυβερνά με μια στενή κλίκα δικών του ανθρώπων χωρίς να δίνει σημασία για τις παγκόσμιες ισορροπίες μεταξύ απολυταρχικών κρατών και δημοκρατικών τοιούτων.
Η Μέση Ανατολή θα παραμείνει καζάνι που βράζει με το Ισραήλ να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να αποτολμήσει το "τζακ ποτ", την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, κάτι πραγματικά ριψοκίνδυνο.
Η χρονιά θα είναι "μαύρη" για τους Παλαιστίνιους αφού ουσιαστικά θα έχουν οδηγηθεί σε στάτους ανυπαρξίας με μηδενική ελπίδα να αποκτήσουν κράτος.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα λήξει το 2025, εκτός και αν και οι δυο αντιμαχόμενοι επιχειρήσουν σύγκρουση μέχρις εσχάτων, κάτι το οποίο θα εμπλέξει, δυστυχώς, και άλλους αντιμαχόμενους όπως είδαμε με την είσοδο στον πόλεμο στρατιωτών της Βόρειας Κορέας. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προβλέπεται να έχουν αντοχές να στέλνουν στο διηνεκές όπλα και πολεμοφόδια στους Ουκρανούς και έτσι θα απαιτήσουν από το Ζελένσκι να τελειώσει η παράλογη αυτή κατάσταση.
Η Ουκρανία θα χάσει πολλά εδάφη αλλά και η Ρωσία θα χάσει τουλάχιστον για μισό επιπλέον αιώνα τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως χώρα που ζητά την ειρήνη και που σέβεται τις επιλογές των γειτονικών της κρατών. Αυτό θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών, των πυρηνικών όπλων συμπεριλαμβανομένων.
Οι πολιτικές κρίσεις στην Ευρώπη θα συνεχιστούν με την ακροδεξιά να καραδοκεί σε Γαλλία, Γερμανία και αλλού. Στο τέλος, αναμένεται να βρεθεί μια χρυσή τομή στις μεγάλες χώρες της Ε.Ε., αλλά το σίγουρο είναι πως οι μεταναστευτικοί κανόνες θα γίνουν πολύ αυστηρότεροι και η ξενοφοβία θα φτάσει σε νέα επίπεδα έντασης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου