του Μανόλη Μπουχαλάκη
Φέτος κατά γενική ομολογία ο διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον ήταν εξαιρετικά κακής ποιότητας.
Είναι γεγονός πλέον πως η τάση στο διαγωνισμό αυτό δεν είναι η επιβράβευση ενός τραγουδιού αλλά η επιβράβευση ενός statement. Δηλαδή μιας στάσης απέναντι σε ένα ζήτημα.
Κύριο θέμα τα τελευταία χρόνια είναι η συμπεριληπτικότητα. Δηλαδή, πως σε μια κοινωνία χωράνε οι γκέϊ, οι non-binary, οι queers, οι τρανς και άλλοι (δεν κρίνει το άρθρο την σεξουαλική αυτοδιάθεση ουδενός) αλλά τώρα πλέον και οι μάγισσες σε τελετές μαύρης μαγείας.
Επειδή χρόνια κρατάει αυτή η "κολώνια" ότι δήθεν η τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται ακριβώς επειδή αποτελεί έκφραση, οφείλουμε ωστόσο να σημειώσουμε τα εξής:
Η συμπεριληπτικότητα, η ανοχή και η κατανόηση οφείλουν να κινούνται σε κάποια πλαίσια. Δηλαδή, αυτά της μη επιθετικής προώθησης αυτών εις βάρος όσων δεν είναι απαραίτητα της ίδιας αντίληψης.
Με απλά λόγια, διαθέτει το δικαίωμα ο τηλεθεατής να μη θέλει να δει άνδρες με στρινγκ και μούσια, γυναίκες στα -ήντα τους ως dominatrix, προσομοίωση ομοφυλοφιλικού σεξ ή το Βεελζεβούλ προσωποποιημένο από μια καταφανώς προκλητική προσωπικότητα. Οι σεξουαλικές ή και....θρησκευτικές προτιμήσεις κάποιων δεν μπορεί να είναι αντικείμενα "πολιτικοποιημένης" προώθησης, ειδ' άλλως θα μπορούσε κάποιο συγκρότημα να κάνει προσομοίωση της σταύρωσης του Χριστού με μουσική υπόκρουση. Βέβαια στην τελευταία αυτή περίπτωση θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες επειδή θα γινόταν προώθηση του Χριστιανισμού ενώ αυτό....απαγορεύεται, αφού η Γιουροβίζιον δεν....κάνει τέτοιες προωθήσεις (πλην του σατανά, βεβαίως, βεβαίως).
Άρα λοιπόν, ως προς το πρώτο σκέλος, αυτό που θέλει η EBU να μας παρουσιάσει, έναν ανοικτό δήθεν κόσμο όπου όλοι χωράνε, στην πραγματικότητα είναι η ανοχή σε κάθε είδους μηνύματα και πρότυπα που θέλει να περάσει ο οποιοσδήποτε στο όνομα της ανοχής, ακόμη και της σατανολατρείας.
Ως προς το δεύτερο σκέλος τώρα, δεν γίνεται να δεχόμεθα τις ατζέντες και τον τρόπο ζωής μιας σατανίστριας ή ενός non-binary και να κωφεύουμε στον πόλεμο στη Γάζα. Η αποσιώπηση των διαμαρτυριών πολλών παρευρισκόμενων στο χώρο του διαγωνισμού δείχνουν ακριβώς μια άκρως πολιτικοποιημένη Γιουροβίζιον όπου επιτρέπει άλλα και απαγορεύει άλλα.
Φυσικά, η τραγουδίστρια του Ισραήλ δεν φέρει ουδέν μερίδιο ευθύνης και κακώς την σνόμπαραν άλλοι διαγωνιζόμενοι μεταξύ αυτών και η Σάττι. Ωστόσο, ένα φιλειρηνικό μήνυμα, ένα statement που θα έλεγε πως οι διοργανωτές του διαγωνισμού επιθυμούν ένα τέλος στις εχθροπραξίες και να επέλθει εκεχειρία στην Παλαιστίνη προς όφελος και των Ισραηλινών αλλά και των Παλαιστινίων, δεν θα πείραζε κανέναν. Ούτε θα εθεωρείτο μεροληψία υπέρ ενός αδύναμου ήδη λαού.
Μάλιστα, η EBU απέκλεισε τη Ρωσία από το διαγωνισμό επειδή ξεκίνησε επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας. Όμως, ουδέν σχόλιον υπήρξε για τις αντίστοιχες ενέργειες του Ισραήλ. Αυτό ονομάζεται καταφανής μεροληψία. Είτε καταδικάζεις τον πόλεμο όπου και αν συμβαίνει, είτε δεν καταδικάζεις πουθενά και μένεις στα στρινγκ και στα δερμάτινα κορμάκια.
Ας αφήσουν λοιπόν την υποκριτική στάση τους οι αρμόδιοι του διαγωνισμού και ας επικεντρωθούν σε σοβαρότερα θέματα όπως είναι η ειρήνη και η συνδιαλλαγή.
Όσο δε για το ποιούς θα δέχονται στο διαγωνισμό και τι μηνύματα θα θελήσουν να περάσουν στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κοινό, καλό θα είναι να κοιτάξουν πίσω και να κάνουν το θεσμό διαγωνισμό τραγουδιού και όχι μονομερούς προβολής κάποιων που θέλουν κάτι να μας πουν. Διότι, όσο και αν κάποιοι αρέσκονται σε προκλητικά σόου και σε ύμνους στο διάβολο, υπάρχουν και πάρα πολλοί που δεν μπορούν αυτά να τα δεχτούν, ούτε αυτοί ούτε τα παιδιά τους.
Γιατί στο κάτω-κάτω, μετράνε και αυτοί. Και έχουν και δικαίωμα να κλείνουν την τηλεόραση τους μπροστά σε τέτοια "θεάματα".
Photo: ESC-plus.com
This article and the photo are for informative purposes only and not intended for commercial use
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου