Παγκόσμια ανησυχία


του Μανόλη Μπουχαλάκη

Κι ενώ πριν λίγες μόλις μέρες γράφαμε για τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, τελικά ο κίνδυνος έγινε πραγματικότητα. Το Ιράν έπληξε το Ισραήλ με drone και πυραύλους τύπου Κρουζ. 

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους, αναχαίτησε τις ιπτάμενες απειλές. Το Ιράν με τη σειρά του δήλωσε πως τυχόν απάντηση του Ισραήλ θα έχει ακόμη χειρότερες συνέπειες για το Εβραϊκό κράτος.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Ο "πόλεμος" μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ξεκίνησε ήδη από το 1979 και την εγκαθίδρυση του Ιρανικού θεοκρατικού καθεστώτος του Χομεϊνί. Ήδη από τότε το Ισραήλ ονομάστηκε "Μικρός Σατανάς" (ο "μεγάλος Σατανάς" ήταν η Αμερική) και οι Ιρανοί θεώρησαν εαυτούς ηγέτες της σταυροφορίας κατά του Εβραϊκού κράτους σε συνεργασία και με άλλα Αραβικά κράτη.

Το Ιράν παρείσφρησε στο Λίβανο και στήριξε την οργάνωση Χεζμπολάχ, ενώ το ίδιο έπραξε και στην Υεμένη με τους αντάρτες Χούθι. Δι' αυτών των "αντιπροσώπων" διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό πόλεμος κατά του Ισραήλ. Μάλιστα λέγεται πως η Χεζμπολάχ έχει ασύγκριτα μεγαλύτερες ικανότητες μάχης από την Παλαιστινιακή Χαμάς την οποία το Ισραήλ μάχεται εδώ και 7 μήνες μετά την επίθεση της οργάνωσης κατά Ισραηλινών πολιτών.

Άν και πυρηνική δύναμη, το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει σε τρία μέτωπα που θα περιλαμβάνουν τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, με τους Χούθι να "σιγοντάρουν" τους τρεις αυτούς. Δεν μιλούμε πλέον για τον πόλεμο των έξι ημερών ή του Γιόμ Κιπούρ με αρματομαχίες και αερομαχίες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πόλεμο με drones, τεχνολογία και υβριδικού τύπου επιθέσεις. 

Δεν θεωρείται έτσι πιθανή κάποια διάβαση Ισραηλινών τεθωρακισμένων μέχρι το Ιράν, ούτε και αντιστρόφως. Τυχόν πλήγματα του Ισραήλ θα είναι με αεροπλάνα και κατά συγκεκριμένων θέσεων που θεωρούνται πως φιλοξενούν εγκαταστάσεις για την παρασκευή πυρηνικών όπλων. 

Σε τοιαύτη περίπτωση όμως, το Ιραν μαζί με τους "δορυφόρους" του, δεν αποκλείεται να εξαπολύσουν σφοδρό κύμα πυραύλων κατά της μικρής Ισραηλινής επικράτειας. Τότε, ίσως το Ισραήλ ζητήσει την ενεργό ανάμιξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών κατά των εχθρών του, αφού οι ΗΠΑ δεν θα του επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει τα δικά του πυρηνικά όπλα, ρισκάροντας την ανάμιξη άλλων πυρηνικών δυνάμεων.

Δι' αυτής της οδού όμως τα πράγματα περιπλέκονται.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν άλλο πόλεμο. Τυχόν εμπλοκή τους σε εχθροπραξίες, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο αμερικανικά στρατεύματα στο Ιρακ και στην Αραβική χερσόνησο. Η παγκόσμια ναυτιλία μπορεί να πάθει τεράστια ζημιά αν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ από τα οποία περνάει το 35% του πετρελαίου παγκοσμίως.

Η Ουκρανία θα μείνει χωρίς ούτε ένα δολάριο επιπλέον βοήθειας και θα συνθηκολογήσει σε λίγες μέρες. Η Ρωσία ίσως μπει στον πειρασμό να κτυπήσει το Κίεβο ακόμη περισσότερο παίρνοντας εκδίκηση για τις μεγάλες απώλειες που υπέστη λόγω των Αμερικανικών δολαρίων και λόγω του τεράστιου αριθμού όπλων που ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν στους Ουκρανούς.

Μια πολεμική σύγκρουση όμως με τις ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ μπορεί να έδινε και μοναδική ευκαιρία για την Κίνα να προσαρτήσει την Ταϊβάν και να εδραιώσει την κυριαρχία της στην ευρύτερη περιοχή.

Όλα αυτά φαίνονται - και ίσως να είναι - μακρινά και επί του παρόντος απλά σενάρια. Όμως, αν πριν ένα χρόνο κάποιος μας έλεγε πως το Ιράν θα κτυπούσε το Ισραήλ, θα τον λέγαμε παρανοϊκό.

Να όμως που και τα παρανοϊκά σενάρια μερικές φορές υλοποιούνται.

Και ο κόσμος μας φαντάζει ήδη πιο επικίνδυνος και οι λαοί ανήσυχοι.


Photo: BNE Intellinews

This article is for informative purposes only. No commercial use is intended.

Σχόλια