Η πρωτοφανής πολεμική ενέργεια της Χαμάς στο Ισραήλ δεν μπορεί να εξηγηθεί εκ πρώτης όψεως. Άν και απολύτως ουδεμία σχέση έχει η σημερινή επιχείρηση των Παλαιστινίων με τον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ, όπως ανοήτως σχολιάζουν μερικοί στα ειδησεογραφικά στέκια, ωστόσο κατάφερε πράγματα που ως τώρα ήταν λίγο ως πολύ αδιανόητα:
Να εισβάλλει σε Ισραηλινό έδαφος, να σκοτώσει Ισραηλινούς και να πάρει ακόμη και αιχμαλώτους.
Αυτό οδήγησε στην κινητοποίηση της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ και στην εξαπόλυση επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, από χρόνια τώρα "άντρου" της Χαμάς που είναι η ντε φάκτο κυβέρνηση της Λωρίδας και μηδόλως υποτασσόμενη στην Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς.
Το Μεσανατολικό παραμένει αιτία συγκρούσεων εδώ και δεκαετίες με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να έχουν ο καθένας τα δίκαια των αιτήματα. Η μεν Χαμάς που έχει τη Λωρίδα της Γάζας αρνείται να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, το δε Ισραήλ προβαίνει σε εποικισμούς κατεχόμενων εδαφών και κρατά τους Παλαιστίνιους σε μια αέναη ομηρία.
Η χρονική στιγμή ωστόσο αυτής της πολύ τολμηρής επίθεσης κατά του Ισραήλ αξίζει να τύχει ανάλυσης από τους ειδικούς.
Η Χαμάς, ακόμη και υποστηριζόμενη από το Ιράν, δεν μπορεί να αναμετρηθεί επί ίσοις όροις με το Ισραήλ. Δεν διαθέτει άρματα μάχης, αεροσκάφη και πυροβολικό παρά μόνο ρουκέτες και ελαφρά οπλισμένους άνδρες.
Οι επιθέσεις κατά αμάχων Ισραηλινών μπορεί να αυξάνουν την ψυχολογική πίεση εναντίον του Ισραήλ αλλά, δυστυχώς, τα αντίποινα του Εβραϊκού κράτους θα είναι τέτοια που οι νεκροί άμαχοι Παλαιστίνιοι προβλέπεται να είναι αρκετά περισσότεροι.
Επιπλέον τούτων, η Λωρίδα της Γάζας θα δεχθεί σφοδρότατα πλήγματα από την Ισραηλινή αεροπορία στις υποδομές της και χιλιάδες αμάχων θα μείνουν χωρίς ρεύμα, νερό και υπηρεσίες.
Το χειρότερο είναι πως η διεθνής κοινότητα, ήδη απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και εξαιτίας του πρώτου πλήγματος από τη Χαμάς, δεν θα δείξει την ίδια με το παρελθόν ευαισθησία προς τους Παλαιστίνιους.
Το νέο αυτό επεισόδιο στο σκοτεινό "σήριαλ" του Μεσανατολικού θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Το Ισραήλ μπορεί κάλλιστα να θεωρήσει υπεύθυνο για την προπαρασκευή της επίθεσης της Χαμάς καθώς και τον εφοδιασμό της το Ιράν, δίδοντας ένα πρόσχημα για κλιμάκωση της κρίσης με τη χώρα των Αγιατολάχ.
Η συγκυρία ευνοεί τη Ρωσία που βλέπει ένα νέο μέτωπο να ανοίγεται και την προσοχή της Δύσης στραμμένη στο Ισραήλ.
Ο μουσουλμανικός κόσμος είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει αν υπάρξουν πολλαπλάσια αντίποινα κατά των Παλαιστινίων και οι συμμαχίες που το Ισραήλ προσπαθεί να χτίσει με τον Αραβικό κόσμο μπορεί να υποστούν κραδασμούς.
Το δε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα είναι η απομάκρυνση της προοπτικής για ειρήνη και για την ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους. Ο δε αδύναμος ηγέτης της Παλαιστινιακής αρχής Αμπάς μπορεί να δώσει το "σύνθημα" για τη διαδοχή του αφού δεν κατάφερε να δώσει ελπίδα στο λαό του μετά το Γιασέρ Αραφάτ.
Το σίγουρο είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχει κανείς που να έχει όφελος από αυτή την κατάσταση και πως πάλι οι άμαχοι θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα μιας μακρόχρονης "βεντέτας" ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.
Photo: Pixabay
This article and the blog in which it appears, are not meant for commercial purposes.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου