Τι δήμαρχο θέλουμε;


 

του Μανόλη Μπουχαλάκη

Στο παρόν άρθρο δεν θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το δήμο Ηρακλείου. Όμως, διδάγματα και διαπιστώσεις από το δήμο αυτό θα μας χρησιμεύσουν για να έχουμε μια γενικότερη εικόνα του τι σημαίνει επιτυχημένος δήμαρχος.

Κατ' αρχάς, ο δήμαρχος οφείλει να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το δήμο του. Είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω προγραμμάτων, είτε από το κεντρικό κράτος, είτε από δημοτικά τέλη. 

Με αυτά τα χρήματα γίνονται έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών. Δηλαδή, καθαριότητα, πράσινο, ασφαλτικά, συντήρηση δημοτικών και διατηρητέων κτισμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, σεισμικές μελέτες, πυρασφάλεια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλα.

Το κέντρο της πόλης δεν μπορεί να αφήνεται στη μοίρα του με διαλυμένους κυβόλιθους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς. 

Το προσωπικό των δήμων δεν μπορεί εσαεί να χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ και κονδύλια εξωτερικά. Δεν γίνεται να έχεις συνέχεια λύσεις - ασπιρίνες με συμβασιούχους που μια ωραία πρωϊα θα μείνουν στο δρόμο. Άν δεν βγαίνουν τα λεφτά σου, κύριε δήμαρχε, φρόντισε να βρεις.

Δεν γίνεται να αφήνεις ένα διαλυμένο δίκτυο ύδρευσης με χιλιάδες κάτοικους να περνούν το μαρτύριο της...σταγόνας και να βάζεις σε κάποιες περιοχές χαλασμένους μετρητές νερού που γράφουν...αέρα αντί για νερό, χρεώνοντας εκατοντάδες ευρώ κατανάλωση. 

Οι ισχυρισμοί ότι φταίει το πεπαλαιωμένο δίκτυο και κάθε τρεις και λίγο ο κόσμος δεν έχει νερό, δεν γίνεται να περνούν συνεχώς. Η δουλειά των τοπικών αρχών είναι να προβλέπουν και να επιλύουν και όχι να δίνουν ένα τηλέφωνο το οποίο δεν σηκώνει κανείς ή αν το σηκώσει να λέει πως το νερό θα έρθει μέχρι το βράδυ ενώ ούτε σε τρεις μέρες δεν έρχεται.

Ο αποκλεισμός των αυτοκινήτων από το κέντρο θα πρέπει να δημιουργήσει, αυτόματα, την έναρξη λειτουργίας περιφερειακών του κέντρου δημοτικών πάρκινγκ ή, εναλλακτικά, αύξησης των δωρεάν δρομολογίων από το ΚΤΕΛ με το δήμο να πληρώνει το κόστος. Και αυτό διότι τα ιδιωτικά πάρκινγκ είναι λίγα και δεν επαρκούν για τα δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα.

Το κέντρο της πόλης αλλά και τα περίχωρα πρέπει να είναι χώροι φιλικοί για τα ποδήλατα και τα ΑμΕΑ με ράμπες που δεν θα τις κλείνει ο κάθε ασυνείδητος. 

Τα πάρκα και οι δρόμοι περιπάτου πρέπει να έχουν ειδικές σημάνσεις για όσους βγάζουν ζώα συντροφιάς για βόλτα ώστε να μην αφήνονται περιττώματα παντού από ανάγωγους και αναίσθητους ιδιοκτήτες. 

Τα ρέματα και τα φρεάτια πρέπει να καθαρίζονται και όσοι πετούν μπάζα και σκουπίδια να τιμωρούνται με φυλάκιση και όχι με πρόστιμα στα οποία μπορούν να ασκήσουν έφεση και να πληρώσουν τελικά ψίχουλα.

Οφείλεται να γίνει καταγραφή όλων των επικίνδυνων κτιρίων, ειδικά των παλιών από κλιμάκια ειδικών ώστε σε περίπτωση σεισμού να μην πεθάνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες από τα σαθρά σπίτια και τους κλειστούς από παρκαριμένα αυτοκίνητα δρόμους. 

Πολύ μεγάλη έμφαση δε, πρέπει να δοθεί στη στατικότητα σχολείων και δημοτικών κτιρίων. 

Είμαστε στην Κρήτη πάνω σε σεισμογενή ρήγματα και εφησυχασμός δεν νοείται.

Ομοίως, η μελέτη χειμάρρων και μικρών ποταμών θα επιτρέψει την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων όπως είχε γίνει πριν κάποια χρόνια στο Ηράκλειο. Δεν νοείται αργοπορία ή έλλειψη κονδυλίων σε τέτοια ζητήματα. Η φύση δεν παίζει, όπως πρόσφατα είδαμε στη Θεσσαλία.

Πάνω από όλα όμως, ο δήμαρχος οφείλει να είναι άνθρωπος της συζήτησης και της συναίνεσης. Εξάλλου ο δημαρχιακός θώκος δεν είναι, δεν πρέπει να είναι, βήμα για προβολή του εγώ ή της ματαιοδοξίας ουδενός.

Η θέση απαιτεί συνεχή εγρήγορση, λύσεις και αγώνα.

Δυστυχώς σε μια προεκλογική περίοδο όπου άπαντες οι υποψήφιοι στη χώρα αλλά φυσικά και στην αλλοδαπή, εμφανίζονται περίπου ως Μεσσίες που ξέρουν όλα τα προβλήματα και έχουν λύσεις για τα πάντα.

Η πραγματικότητα όμως ξεκινάει την επόμενη των εκλογών όταν ξεκινήσουν οι προκλήσεις και οι αντεγκλήσεις με συμφέροντα και επιδιώξεις.

Στην πολιτική άλλωστε, δεν λειτουργεί η γνωριμία με πολλούς δημότες και η απήχηση που τυχόν έχει κάποιος αλλά το έργο που θα παραχθεί. Εξάλλου, ο δήμος δεν είναι κοινωνική μάζωξη στην οποία θα βγουν φωτογραφίες με λαμπερά, δήθεν, πρόσωπα και υψηλούς προσκεκλημένους.

Οι πολίτες θέλουν λύσεις και ζητούν κάποιον να τις προσφέρει.





Σχόλια