Κάποτε στο Μπάκιγχαμ....

 


του Μανόλη Μπουχαλάκη

Έγινε και αυτό. Η εβδομηκονταετής βασιλεία της Ελισάβετ ΙΙ έφτασε στο τέλος της. Όσο και αν ήταν αναμενόμενο, πάλι ο θάνατος της εξέπληξε τον πλανήτη. 

Πολλοί δεν θυμούνται άλλη βασίλισσα εκτός από αυτήν. Όταν ανήλθε στο θρόνο, η Μ.Βρετανία ήταν ακόμη μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη. Η Ελισάβετ γνώρισε πολλούς πρωθυπουργούς της Βρετανίας και Αμερικανούς προέδρους. Τη βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ νεαρή και θαλερή στο βασιλικό εξώστη δίπλα στον Γουϊνστον Τσώρτσιλ. Την είδαμε, μετά από δεκαετίες, εύθραυστη και γηραιά δίπλα στη Λιζ Τρας.

Η Ελισάβετ ήταν πηγή σταθερότητας για τη χώρα της. Η Μ. Βρετανία πέρασε άσχημα χρόνια τη δεκαετία του '70 με την παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση, τον Ιρλανδικό IRA, τους ανθρακωρύχους, κατόπιν έκανε τη δεκαετία του ΄80 πόλεμο με την Αργεντινή για τα νησιά Falklands, ενώ τη δεκαετία του '90 είδε τον πρεσβύτερο γιό της να χωρίζει από την "πριγκήπισσα του λαού" Νταϊάνα, ένα από τα παλάτια της κάηκε σχεδόν ολοσχερώς και λίγο αργότερα κλονίστηκε ο ίδιος ο θεσμός της μοναρχίας της χώρας της κλονίστηκε όταν η Νταϊάνα σκοτώθηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Στα γεράματα της είχε να αντιμετωπίσει τις "αταξίες" του εγγονού της πριγκηπα Χάρι και της Αμερικανίδας συζύγου του που λίγο ως πολύ έβγαλαν ρατσιστές μέλη της βασιλικής οικογένειας. Κατόπιν έχασε το σύζυγο της πρίγκηπα Φίλιππο και αντιμετώπισε κινητικά προβλήματα.

Πάντα όμως έμεινε στωϊκή, ο τόνος της φωνής της σπανιότατα ανέβαινε έστω και ανεπαίσθητα, λέγεται ότι ήταν άσος στις φωνητικές μιμήσεις και ότι είχε βιτριολικό χιούμορ. 

Οι περισσότεροι του Ηνωμένου Βασιλείου την αγάπησαν. Άν και γεννημένη στα προνόμια και με αμύθητη περιουσία, όταν ήταν έφηβη κατατάχθηκε σε βοηθητικά στρατιωτικά σώματα και κατείχε γνώσεις οδήγησης στρατιωτικού οχήματος. 

Οι επικριτές της λένε όμως ότι ανήκε σε μια κάστα χορτάτων, αυθάδων, ρατσιστών ανθρώπων. Μάλιστα, επειδή ο οίκος Ουϊνδσορ εφευρέθηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από τη Γερμανική του καταγωγή (Saxe Coburg Gotha), αναφέρουν οι ίδιοι επικριτές και την άκρατη φιλοναζιστική στάση του Εδουάρδου του Έβδομου για να καταδείξουν ότι "κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Αγγλίας".

Στα παγκόσμια χρονικά, όσο βέβαια αυτά μπορούν να μας αποκαλύπτονται από τους χρονικογράφους και ιστορικούς, δεν έχει υπάρξει βασιλικός ή αυτοκρατορικός οίκος χωρίς σκάνδαλα και εγκλήματα. Η εξουσία είναι εξουσία και διαφθείρει, είτε μιλάμε για τη βασιλεία του Φίλιππου ΙΙ του Μακεδόνα, είτε των Οθωμανών σουλτάνων, είτε των Ρωμαίων Καισάρων, είτε των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, είτε των Αψβούργων ή των Ρομανώφ.

Οι επικριτές στην Ελλάδα αναφέρονται στην ουσιαστική προδοσία του Κυπριακού λαού από το Βρετανικό στέμμα που κρυφίως ενθάρρυνε τους Τούρκους και απεσόβησε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Στο θέμα αυτό αξίζει να εντρυφήσει κανείς για να διαπιστώσει σε τι βαθμό φέρουν ευθύνη οι Άγγλοι, οι Ελλαδίτες, ο Μακάριος και οι Αμερικανοί. Η ετυμηγορία αυτού του θέματος δεν ανήκει στο παρόν άρθρο, αφού πηγες για πληροφόρηση υπάρχουν αρκετές για όποιον θέλει να τις μελετήσει. 

Αυτό που εξετάζουμε εδώ είναι η αναμενόμενη, έστω και επιβλαβής για την Ελλάδα, στάση μιας τότε μεγάλης δύναμης, η οποία τηρούσε απαρέγκλητα το δόγμα Μέτερνιχ που έλεγε, πάνω κάτω, πως οι βασιλείες είναι εκ Θεού και δεν επιτρέπεται να καταλύονται δι'επαναστάσεων. 

Ένας από τους λόγους που μακροημέρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ακριβώς αυτό. Οτι οι άλλες αυτοκρατορίες έκαναν πόλεμο μαζί της αλλά μετά τα έβρισκαν γιατί υπήρχαν συμφέροντα και πολύ χρήμα που μπορούσε να μοιραστεί μεταξύ τους. Άλλωστε ας μη λησμονούμε πως όλες οι αυτοκρατορίες χτίστηκαν (κυρίως) με πόλεμο, εκστρατείες, δουλεμπόριο και εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών άλλων λαών.

Μια αυτοκρατορία πράττει ως αυτοκρατορία και προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις της.

Η Ελισάβετ δεν ήταν άνευ σφάλματος. Ήθελε να περιφρουρήσει την οικογένεια της. Αυτό της κόστισε διότι αρκετά μέλη της οικογένειας της εκτέθηκαν με τις πράξεις τους. Ο Κάρολος, Ο Άντριου, ο Φίλιππος (με τις περίεργες αντιλήψεις του για τους άλλους λαούς), η ιδια της η μοναδική αδελφη με τα δικά της σκάνδαλα, ο εγγονός της Χάρι, κλπ.

Αυτά όμως πέρασαν πια στην ιστορία. Η βασιλεία της θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη διότι η ίδια έμεινε σταθερή στο ρόλο της, δεν τη "διάβαζε" κανείς, δεν χώρισε το σύζυγο της παρόλες τις φημολογούμενες "αταξίες" του, στάθηκε δίπλα στη Νταϊάνα στην αρχή του γάμου της, μετέδιδε χριστουγεννιάτικα μηνύματα "παλαιάς κοπής" με έμφαση στην οικογένεια, το Χριστιανισμό και τις ηθικές αξίες.

Οπωσδήποτε, όπως σε όλους τους βασιλιάδες, τα λάθη της και οι αποφάσεις της που οδήγησαν σε θάνατο αθώων ανθρώπων, ως κατάλοιπα του αυστηρότατου Βρετανικού αυτοκρατορικού Δικαίου, θα την ακολουθούν επίσης στην ιστορική μνήμη των ανθρώπων.

Η βασίλισσα απέθανε λοιπόν. Τώρα είναι η σειρά του Καρόλου του Τρίτου.

Σχόλια