του Μανόλη Μπουχαλάκη
Η μετάλλαξη του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάγεται στη φυσιολογική πορεία ενός ιού. Ο ιός προσπαθεί να αλλάξει για να επιβιώσει και αυτό έχει αντίκτυπο στα επιδημιολογικά δεδομένα ανά τον κόσμο. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να είναι πάρα πολλές. Από το πόσο κρατάει η νόσηση μέχρι ποιούς θα κτυπήσει λιγότερο ή περισσότερο. Ενίοτε δε οι μεταλλάξεις καθιστούν έναν ιό ακίνδυνο ή ενδημικό.
Η πρόοδος που συντελέστηκε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περίπου ως κοσμογονία στην ιατρική. Η παραγωγή εμβολίων και πρόσφατα χαπιών είναι κάτι που θεωρείται επίτευγμα και κάτι το οποίο ήταν αδιανόητο στο παρελθόν όπου οι πανδημίες "έφευγαν" αφού έπαιρναν μαζί τους πολλά εκατομμύρια ανθρώπων. Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν οτι σύντομα η πανδημία θα τεθεί υπό τον έλεγχο της ιατρικής επιστήμης.
Ανεξάρτητα της σθεναρής αντίστασης που έφερε η άγνοια, ο βαθύς σκοταδισμός και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις η ανθρώπινη παράνοια όσον αφορά τα εμβόλια, φαίνεται ότι το 2022 θα είναι, εκτός απροόπτου, το έτος στο οποίο η ανθρωπότητα θα κερδίσει το παιχνίδι.
Βέβαια, οι επιστήμονες λένε ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα υπάρξει κολοσσιαία αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης "Όμικρον" που είναι υπερ-μεταδοτική. Άν και παγκοσμίως οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τη μετάλλαξη αυτή δεν είναι πολλές, ωστόσο δημιουργούνται ορισμένα ζητήματα διαχείρησης αυτής της παραλλαγής και μέχρι να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο.
Η επιβεβαίωση της μειωμένης νοσηρότητας και θνητότητας της "Όμικρον" μπορεί να εκτροχιάσει την εμβολιαστική προσπάθεια των χωρών και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Άν και το 70% των πολιτών είναι εμβολιασμένοι στη χώρα μας και η τρίτη δόση δίδεται σε όλο και περισσότερους, υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρήσουν ειδικά οι νέοι ότι δεν κινδυνεύουν από την "Όμικρον" και άρα ουδείς λόγος εμβολιασμού υπάρχει. Το ίδιο πιθανόν να σκεφτούν και πολλοί γονείς για να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους με ενδεχόμενο αποτέλεσμα να ξεσπάσουν χιλιάδες κρούσματα στα σχολεία και αυτά να κλείσουν άρον-άρον.
Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι κατά πόσο η νέα μετάλλαξη μπορεί να αποβεί μοιραία σε άτομα με μη λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ανοσοκαταστολής ή σοβαρών παθήσεων. Διότι άλλη ανταπόκριση θα έχει ένας μερικώς υγιής οργανισμός έστω με μειωμένα αντισώματα λόγω παρέλευσης καιρού από τον εμβολιασμό και άλλη θα έχει ένας με νοσήματα αυτοάνοσα ή με νεοπλασία ο οποίος μπορεί να κινδυνεύσει σοβαρά.
Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να έχει το νου της στον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων που επιβάλλονται για τη νέα μετάλλαξη. Ήδη κλάδοι επαγγελματικοί έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για τους περιορισμούς και μιλούν για "λουκέτα". Από την άλλη, κάποιοι επιτήδειοι σπεύδουν να κάνουν ανατιμήσεις στις ειδικές μάσκες που όρισε η κυβέρνηση για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του μέσου νοικοκυριού που χρειάζεται καθημερινές μετακινήσεις.
Μέσα σε όλα αυτά, αναμένεται με αγωνία και η έναρξη της τουριστικής σεζόν στην οποία κράτος και επιχειρηματίες ποντάρουν πολλά και η οποία σεζόν θα καθορίσει και τα ποσοστά ανεργίας και κατ'επέκταση τη συνολική ανάπτυξη της Ελλάδας για φέτος.
Εφόσον πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά το νέο επιδημικό κύμα "ξεφουσκώσει" τους επόμενους τρεις μήνες, θα μπορούμε να μιλάμε για καλύτερες μέρες και για φως στην άκρη του τούνελ.
Ως τότε όμως χρειάζεται προσοχή και λεπτοί χειρισμοί για να μην ανακοπεί η εμβολιαστική προσπάθεια και κατά συνέπεια να υπάρξει τεράστια αύξηση κρουσμάτων κάτι το οποίο θα αναγκάσει πολύ κόσμο να μείνει στα σπίτια του. Άν αυτό συμβεί, μοιραία πάρα πολλοί μαθητές επίσης θα χάσουν μαθήματα και θα αναγκαστούν να μπουν σε τηλεκπαίδευση. Αυτό όμως δεν γνωρίζει κανείς πως μπορεί να γίνει εφόσον ήδη θα λειτουργούν τμήματα δια ζώσης και θα απασχολούν τους δασκάλους.
Με υπευθυνότητα και προσοχή μπορεί να δούμε την αρχή του τέλους της πανδημίας και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που χάσαμε στις αρχές του 2020.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου