του Μανόλη Μπουχαλάκη
Στις 15 Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία AUKUS (Australia, United Kingdom, United States). Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά δημιουργεί ένα ΝΑΤΟ της Νοτιοανατολικής Ασίας με κύριο σκοπό την ανάσχεση της ανερχόμενης ηγεμονίας της Κίνας στην περιοχή.
Η συμφωνία αυτή επέφερε την ακύρωση ενός κολοσσιαίου αμυντικού "πακέτου" ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας με τη Γαλλία που είχε σαν σκοπό την κατασκευή υποβρυχίων για την Καμπέρα, η οποία ακύρωση προκάλεσε τη μήνι του Γάλλου προέδρου Μακρόν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κίνα εξοργίστηκε με τη σειρά της γιατί ως τώρα δεν είχε την Αυστραλία στις υπολογίσιμες ως αντιπάλους χώρες. Ήξερε ότι αν ξεσπούσε πόλεμος με την Ταϊβάν, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα έμπαιναν στη μάχη ενώ τώρα το αντικινεζικό μέτωπο διευρύνεται αφού τα πυρηνικά υποβρύχια που η Αμερική θα παραδώσει στο μέλλον στην Αυστραλία, θα έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων.
Τούτων λεχθέντων, δεν διαφαίνεται ουδεμία προοπτική μερικής έστω απόσυρσης των ΗΠΑ από την περιοχή όπως έγινε στο Αφγανιστάν. Για τον πρόεδρο Μπάϊντεν και το επιτελείο του, το κέντρο της παγκόσμιας κυριαρχίας έχει ήδη μετατεθεί στον Ειρηνικό και στη νοτιοανατολική Ασία.
Άν και έχει γίνει λόγος για νέο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν. Οι δυο χώρες δεν έχουν απειλήσει η μία την άλλη, ούτε το εμπόριο μεταξύ τους έχει διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρήσει κανείς ότι επίκειται κάποια κρίση.
Αυτό που διαβλέπουν οι ΗΠΑ πάντως, είναι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Κίνας που σε λίγα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσει την Αμερική όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον ενδέχεται να υπάρξει και στρατιωτική υπεροπλία.
Οι ΗΠΑ επίσης διαβλέπουν ένα πιθανό "μπλοκ" Κίνας - Ρωσίας που θα πετούσε την Αμερική από το θρόνο της ως υπερδύναμη. Για αυτό διεξάγουν ένα διμέτωπο αγώνα.
Το δεύτερο μέτωπο είναι στη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα καλείται να παίξει, μαζί με το ΝΑΤΟ, ένα σημαντικό ρόλο με απαίτηση ουσιωδών ανταλλαγμάτων.
Η Αμερική θέλει στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα για να μπορεί, μαζί με τις βάσεις του ΝΑΤΟ, να ελέγχει την "αυλή" της Ρωσίας και να σταματήσει τυχόν επεκτατικές κινήσεις της Μόσχας. Ξέρει ότι η Τουρκία φέρεται ως κλασικός Οθωμανός συμφεροντολόγος που θέλει να είναι πάντα κερδισμένος για αυτό τιμωρεί τον Ερντογάν για τα ανοίγματα του προς τη Μόσχα.
Ωστόσο, ο πονηρός Οθωμανός ηγέτης που θεωρεί τη χώρα του αφέντη της περιοχής, γνωρίζει με τη σειρά του ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν νέα μέτωπα, ούτε βέβαια θέλουν να χάσουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, για αυτό τον αφήνουν να κάνει "παιχνίδι" με τους αγωγούς φυσικού αερίου και τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων της Μεσογείου.
Όπως είπαμε, η Ελλάδα οφείλει να συμμετάσχει στο Αμερικανικό μπλοκ που υπάρχει στην Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία με απτά ανταλλάγματα για την εθνική της ασφάλεια έναντι του ταραξία της περιοχής που λέγεται νεο-οθωμανική Τουρκία, χωρίς παράλληλα να επιδεικνύει το έντονο αντιρωσικό συναίσθημα που έχουν οι ΗΠΑ.
Εμείς δεν είμαστε υπερδύναμη και δεν παίζουμε "Στρατέγκο" στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό ταμπλό.
Είμαστε όμως μια σημαντική χώρα στη Μεσόγειο που οφείλει να διαφυλάξει τα συμφέροντα της με συμμαχίες κάθε φύσης. Εντός του ΝΑΤΟ νομοτελειακά όσον αφορά την παρακολούθηση της Ρωσίας, εκτός του ΝΑΤΟ με χώρες της Μεσογείου για να περιοριστεί η Τουρκία και οι ανόητες νεο-οθωμανικές βλέψεις της.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου