του Μανόλη Μπουχαλάκη
Η Ελληνική πολιτική σκηνή σπανίως υπήρξε ψύχραιμη και συγκαταβατική. Ήδη από τον καιρό της επανάστασης υπήρχαν τσακωμοί και μίση όταν οι πολιτικοί έπρπε να πάρουν αποφάσεις. Οι μεν κατηγορούσαν τους δε ότι ήσαν μέλη του "Αγγλικού", "Γαλλικού" ή "Ρωσικού" κόμματος.
Αργότερα τα πράγματα έγιναν πολύ πιο άγρια με τον Εθνικό Διχασμό. Οι Κωνσταντινικοί και οι Βενιζελικοί σφάζονταν, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Μετά ήρθε ένας ακόμη εμφύλιος όπου οι βασιλόφρονες τα έβαζαν με τους αριστερούς.
Κατόπιν είχαμε το δίπολο ΝΔ εναντίον ΠΑΣΟΚ. Προσφάτως και το "μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί".
Ο εμφύλιος σπαραγμός είναι δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο Κοινοβούλιο. Σπάνια πρυτανεύει η νηφαλιότητα, η λογική και ήρεμη αποτίμηση των γεγονότων.
Οι προτάσεις μομφής, οι κραυγές για παραίτηση υπουργών αλλά και πρωθυπουργών, οι διαρροές στα κόμματα, ο συχνά παίζων ρόλο υποστηρικτή της ταραχής Τύπος και οι κομματικοί στρατοί που διαβάλλουν τους πολίτες ενάντια στο αντίπαλο κόμμα, ήταν και παραμένουν συστατικά στοιχεία της γενικής οξύτητας.
Ένα μεγάλο δράμα όμως παίζεται όταν έχουμε να κάνουμε με φυσικές καταστροφές, είτε πρόκειται για σεισμούς, είτε για φωτιές, είτε για πλημμύρες.
Πάντα λέμε φταίει το κράτος και πάντα η αντιπολίτευση προσπαθεί να δρέψει καρπούς από μια συμφορά, αν και πλαγίως βεβαίως για να μη φανεί πως εκμεταλλεύεται το συμβάν.
Τις πταίει σε μια καταστροφή από σεισμό; Άν μιλάμε για 8 Ρίχτερ, κανείς. Δεν τίθεται θέμα ευθυνών όταν ένας τέτοιος Αρμαγεδδώνας κτυπάει.
Άν μιλάμε όμως για 6 ή 6.5 Ρίχτερ; Εδώ έχουμε να κάνουμε με πολλούς παράγοντες. Τα κτίρια της πληγείσας περιοχής είναι κτισμένα σύμφωνα με τους πιο αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς; Υπάρχουν δρόμοι που θα διασφαλίσουν την εκκένωση και την επέμβαση των σωστικών συνεργείων; Ή γίνεται της απόλυτης κακομοίρας από στενά, στενάκια, λαβυρινθώδεις δρόμους όπου τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα το ένα πάνω στο άλλο και οι γείτονες είναι με το τουφέκι έτοιμοι να μπαλοτάρουν όποιον τους φάει τη θέση παρκαρίσματος;
Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση που παλαιά και ανεπαρκώς συντηρημένα κτίρια καταρρεύσουν, το κράτος θα φταίει για την κακή συντήρηση ή το χάος με τους στενούς δρόμους που δεν διανοίχθηκαν γιατί οι πολιτικοί εφοβούντο το πολιτικό κόστος του εξαγριωμένου πλήθους που δεν θα ήθελε να αφήσει το σπίτι του των 100 ετών και να πάει αλλού ακόμα και με αποζημίωση;
Σε μια πλημμύρα, υπάρχουν δίοδοι ώστε το νερό να περάσει και να μην εισρεύσει σαν χείμαρρος τερατώδης σε κατοικημένες περιοχές; Ή έχουν μπαζωθεί ρέματα και τα φρεάτια δεν έχουν καθαριστεί;
Και τι γίνεται με τα παράνομα σπίτι, συχνά βίλες, που χτίζονται σε περιοχές που έπρεπε να είναι ελεύθερες για να περνά το νερό από τις βροχές; Ποιός δίνει άδεια και ποιοί εμπλέκονται σε τέτοιες παρανομίες; Το πιο πιθανό είναι να εμπλέκονται όχι μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι.
Όσον αφορά τις φωτιές, είναι οι περιοχές εύκολα προσβάσιμες στις πυροσβεστικές δυνάμεις; Υπάρχουν επαρκή παρατηρητήρια στα δάση και τις περιοχές με πράσινο; Υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα διαθέσιμα και σε καλή επιχειρησιακή κατάσταση;
Οι φωτιές μπορεί να προκληθούν λόγω καύσωνα αλλά μπορεί και λόγω ανθρώπινου παράγοντα, ακόμη και από εχθρούς της Ελλάδας που λειτουργούν ως σαμποτέρ.
Επειδή λοιπόν σε μια φυσική καταστροφή μπορεί να εμπλέκεται και το κράτος αλλά μπορεί και οι ίδιοι οι πολίτες του ή και εχθροί του, τις στιγμές που η καταστροφή κτυπάει, τα κόμματα οφείλουν να τηρούν σιγή ιχθύος και να βοηθούν όσο μπορούν την εκάστοτε κυβέρνηση.
Άν μετέπειτα αποδειχθούν κρατικές ευθύνες, να αποδοθούν. Άν η Πυροσβεστική υπέπεσε σε σοβαρά σφάλματα, ας αποπεμφθούν οι αρχηγοί της. Άν ο αρμόδιος υπουργός δεν στελέχωσε όπως θα έπρεπε να αρμόδια τμήματα, ας παραιτηθεί. Ο καθένας αναλαμβάνει αξιώματα και παίρνει γαλόνια στρατηγού όχι για να βγάζει φωτογραφίες αλλά για να αποδεικνύει την αξία της εκλογής του ή του διορισμού του.
Άν όμως αποδειχθούν ευθύνες σε πολίτες που κτίζοντας παράνομα, εμπόδισαν το σχεδιασμό εκκένωσης και βοήθειας της πολιτείας, να διωχθούν ποινικά και αστικά. Όχι χάϊδεμα αδίστακτων ανθρώπων που εκμεταλλεύονται τυχόν παραθυράκια σε νόμους και με τη βοήθεια διεφθαρμένων υπαλλήλων γίνονται η αιτία τεράστιων καταστροφών.
Πάνω από όλα όμως, όχι πολιτική εκμετάλλευση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ρητώς και δια ροπάλου απαγορεύονται συμψηφισμοί και συγκρίσεις με προηγούμενες καταστροφές για να....αποδειχθεί δήθεν η κυβερνητική ανεπάρκεια.
Όσοι εκ των κομμάτων αυτών ύπουλα ποντάρουν σε ψήφους πάνω στα αποκαϊδια ή στα συντρίμμια των σπιτιών ή και στις απώλειες ανθρώπων, πρέπει να καταδικαστούν στη λήθη της ιστορίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου