Πλησιάζουν εκλογές;

 


του Μανόλη Μπουχαλάκη

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Κανείς φυσικά δεν είναι στο μυαλό του για να δει αν το εννοεί. 

Ας πάρουμε όμως μερικά δεδομένα.

Κατ'αρχήν, η κυβέρνηση μένει να βαθμολογηθεί για τη συνολική διαχείρηση της πανδημίας και όχι, όπως λανθασμένα νομίζουν μερικοί, για το πόσο γρήγορα εμβολιάστηκαν οι πολίτες. 

Εδώ πρέπει να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις.

Οι πολίτες αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένουν πέρα από την ως τώρα στήριξη, καλή, μέτρια ή κακή ανάλογα πως το βλέπει κανείς, να δουν τι θα γίνει την επόμενη μέρα της πανδημίας. 

Θα υπάρξει κύμα λουκέτων στην αγορά; Θα στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος ο οποίος μέχρι στιγμής βλέπει μια άσχημη χρονιά; Πόσο αυτά θα επηρρεάσουν την ανεργία και την περαιτέρω επιδείνωση των οικονιμικών των νοικοκυριών και πως αυτά θα μεταφραστούν σε τυχόν έντονη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση;

Ναι μεν υπάρχουν τα αναμενόμενα χρήματα του Ταμείου Στήριξης, αλλά ποιός έχει πλήρη και σαφή εικόνα για το που αυτά θα πάνε για να ανακουφιστεί η χώρα από την πανδημία και τις καραντίνες; Μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετά ασαφείς όροι περί "πράσινης ανάπτυξης" και άλλοι, οι οποίοι δεν δείχνουν πως ακριβώς θα διατεθούν αυτά τα λεφτά.

Είναι λοιπόν απολύτως σημαντικό να υπάρχει διαβεβαίωση για στήριξη όσων έχουν πληγεί από τα απανωτά lockdown. 

Πάμε τώρα στα εθνικά θέματα.

Η κυβέρνηση Μπάϊντεν δεν έχει δώσει ακόμη ξεκάθαρο στίγμα για τις φιλελληνικές της θέσεις. Ναι μεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και πιέζει την Τουρκία για τους S-400, αλλά οι στρατιωτικοί συντάκτες αναφέρουν πως δεν δίνει ισχυρά όπλα στην Ελλάδα. Η επαναλαμβανόμενη πίεση για να μας δώσουν οι ΗΠΑ αντιτορπιλλικά Arleigh Burke έχει πέσει στο κενό, ενώ και για τα F35 υπάρχει μπλοκάρισμα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μεγάλου φιλέλληνα Μπομπ Μενέντεζ.

Θα επανέλθουμε άραγε στη γνωστή επαμφοτερίζουσα κατάσταση που τηρούν οι ΗΠΑ εδώ και 60 χρόνια; Θα μας πουν άραγε "η Τουρκία για μας είναι σημαντική, ξεχάστε τα υπερόπλα";

Στο δε Σκοπιανό, η γειτονική χώρα συνεχίζει να παίζει ύπουλα παιχνίδια προσπαθώντας να παγιώσει εκ πλαγίου την ονομασία της χώρας ως σκέτο "Μακεδονία". 

Στην καθημερινότητα του πολίτη υπάρχουν ανοικτά ζητήματα με την εγκληματικότητα και την αστυνομική αυθαιρεσία που καμιά φορά εκδηλώνεται.

Στην Παιδεία τα πράγματα δεν είναι ιδιαιτέρως ευχάριστα και η υπουργός κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί.

Αυτά και άλλα είναι ανοικτά μέτωπα που είναι δύσκολο να "σέρνονται" για δυο ακόμη χρόνια.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν ίσως μπει στον πειρασμό πρόωρων εκλογών για να αποκτήσει νωπή εντολή. Θα ποντάρει σίγουρα στην περιδίνηση και τη στασιμότητα που βρίσκεται εν συνόλω η αντιπολίτευση.

Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τις εκλογές το φθινόπωρο, ιδιαίτερα αν κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω θέματα εκτραχυνθεί.

Βέβαια, ακόμη και αν ο κ. Μητσοτάκης λάβει νωπή λαϊκή εντολή, δεν θα υπάρξει ξανά περίοδος χάριτος, άρα η επόμενη κυβέρνηση θα κριθεί πολύ πιο αυστηρά.

Σχόλια