Κατά τα φαινόμενα, σε λίγους μήνες τελειώνει η μεγάλη δοκιμασία του κορωνοϊού.
Μια αρρώστια που ταχύτατα έπληξε τον πλανήτη λόγω της ατέρμονης ανθρώπινης κινητικότητας και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Αυτή η ίδια κατάρα της εύκολης μετακίνησης όμως και των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ κρατών, έφερε και την ταχύτερη λύση στο πρόβλημα αφού όλος ο πλανήτης μοιράστηκε τις γνώσεις του για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που, ευελπιστούμε, δεν θα τύχει ενός μποϋκοτάζ από συνωμοσιολόγους που δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου οι ενάμιση εκατομμύριο νεκροί και πλέον μέχρι ο κόσμος να αρχίσει να παίρνει ανάσες.
Όσον αφορά την Ελλάδα, οι διαπιστώσεις που εύλογα προκύπτουν είναι οι εξής:
Πρώτον, η χώρα επέδειξε τη γνωστή παροιμιώδη αναισθησία και τον παλιό καλό ωχαδερφισμό παρόλη την επιτυχία του πρώτου κύματος της άνοιξης. Υπήρχε τότε η υποψία που τελικά αποδείχτηκε βάσιμη, ότι ο μέσος Έλληνας δεν πειθάρχησε στα μέτρα επειδή αίφνης έγινε Ελβετός ή Νορβηγός αλλά μόνο επειδή φοβήθηκε τον ιό. Μη γνωρίζοντας τι είναι αυτό το πράγμα, ενστικτωδώς χώθηκε στο σπίτι.
Μόλις τα κρούσματα ελαχιστοποιήθηκαν και μπήκε το καλοκαίρι, ξεκίνησαν οι....μαζώξεις. Μπαρ, πάρτι, συναυλίες, φαγητό, ποτό και άγιος ο Θεός.
Σε αυτό μεγίστη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση που καλλιέργησε την εικόνα μιας Ελλάδας περίπου παγκόσμιας ρέκορντμαν στη διαχείρηση της πανδημίας, αφήνοντας τους τουρ οπερέϊτορ να φέρνουν αβέρτα τουρίστες χωρίς έλεγχο και μάλιστα με απειλές στην περίπτωση που η Ελλάδα θα έφερνε αντιρρήσεις.
Δεύτερη διαπίστωση είναι οτι θύμα της ανοιξιάτικης επιτυχίας έπεσε και η ίδια η κυβέρνηση που για κάποιο ανεξήγητο λόγο θεώρησε πως οι Έλληνες θα πειθαρχήσουν και το φθινόπωρο και θα γίνουν υπεύθυνοι και ειδικά οι νέοι στους οποίους απηύθηνε έκκληση ο Κ. Μητσοτάκης αγνοώντας πως μια νεολαία που εν πολλοίς δε σέβεται γονείς και δασκάλους, ποσώς την ενδιαφέρει τι λέει ο πρωθυπουργός.
Κωλυσιεργία επίσης και αστοχία υπήρχε στον τομέα του εμπορίου και της εστίασης. Η αστυνομία δήλωνε πως δεν μπορεί να είναι παντού και μερικοί πονηροί μαγαζάτορες έσπαζαν τα μέτρα για να μη χάσουν λεφτά. Η γνωστή μπαρούφα "θα πέσει πείνα" ήταν το απόλυτο όπλο για να παραβιαστούν μέτρα και οδηγίες.
Τρίτη διαπίστωση είναι ότι ενώ διάφοροι Υπουργοί της κυβέρνησης δήλωναν πως όλα βαίνουν καλώς, το δεύτερο κύμα του ιού τους έπιασε εξαπήνης. Ειδικά η κ. Κεραμέως ουδόλως σκέφτηκε πως τα στατιστικά μοντέλα των γιατρών δεν είναι προφητείς του προφήτη Ησαϊα αλλά απλά νούμερα και έτσι δήλωνε πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τάξεις των 25 και βάλε μαθητών. Μόνο όταν το πράγμα ξέφυγε έκλεισαν τα σχολεία γιατί λέει με το να πηγαίνουν οι γονείς τα παιδιά στα σχολεία υπήρξε....κινητικότητα (την οποία ούτε καν είδαν στο Υπουργείο δυο μήνες πριν).
Η τελική αποτίμηση είναι ήττα για την κυβέρνηση και εξαιρετικά χαμηλός βαθμός για ένα τεράστιο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας που απεδείχθη όχι απλά Βαλκάνιο αλλά τριτοκοσμικό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει αρκετά δις στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες για να στηριχθεί η απασχόληση και το εμπόριο. Επίσης, τα κριτήρια των μνημονίων έχουν προς το παρόν εξαφανιστεί και το φάντασμα του Σόϊμπλε και του Τόμσεν έχει χαθεί κάπου στο ομιχλώδες παρελθόν.
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να αποφανθεί πως δεν υπήρξε τούτη η πανδημία μια δοκιμασία πρωτοφανής στο σύγχρονο κόσμο και για όλο τον πλανήτη.
Οι αποτυχίες όμως πρέπει να σημειώνονται για αποφυγή λαθών στο μέλλον.
Τέλος, να γίνει μάθημα στους κυβερνώντες τους νυν αλλά και τους μελλοντικούς, ότι τα μέτρα φέρνουν την επιτυχία σε τέτοιες καταστάσεις και όχι το φιλότιμο το περίφημο του Έλληνα το οποίο σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς εξαφανίστηκε τούτο τον καιρό της πανδημίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου