του Μανόλη Μπουχαλάκη
Η Ελλάδα απέτρεψε την τραγωδία στο έδαφος της χάρη στα γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα της κυβέρνησης, κάτι το οποίο έχουν αναγνωρίσει πολλές χώρες και η οποία επίσης επιτυχία θα λειτουργήσει ευεργετικά στη μετά κορωνοϊό εποχή.
Πέραν των μεμονωμένων επικριτικών φωνών, οι οποίες εν μέρει ήταν δικαιολογημένες και εν μέρει κακόβουλες και παράλογες, η κυβέρνηση βαδίζει στην άρση των περιοριστικών μέτρων έχοντας "εφόδιο" τη σχεδόν εξαφάνιση των κρουσμάτων.
Όπως και σε άλλες χώρες που σταδιακά αίρουν την καραντίνα, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην διάσωση μέρους των εσόδων στην οικονομία έτσι ώστε να μην κατρακυλήσει η χώρα σε μεγάλα δεινά.
Η ισορροπία όμως αυτή πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να διαταραχθεί.
Μια παρακινδυνευμένη κίνηση ενδεχομένως είναι το άνοιγμα των σχολείων γενικά και όχι μόνο της Γ Λυκείου στην οποία οι μαθητές ετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Επί χάρτου πολλά μπορεί να πει κανείς. Πόσα τετραγωνικά πρέπει να αντιστοιχούν στον κάθε μαθητή, πόσα αντισηπτικά, πόσο θα παραταθεί το σχολικό έτος, κλπ.
Στην πράξη όμως τίποτα εξ αυτών δεν είναι δεδομένο. Κι αν στις εξετάσεις που συνήθως κάθεται μόνο ένας μαθητής ανα θρανίο, οι αποστάσεις μπορούν να τηρηθούν, κάτι τέτοιο στην "κλασική" σύνθεση μιας τάξης δεν γίνεται. Ούτε βεβαίως είναι νοητό να πηγαίνουν οι μισοί μαθητές τη μια μέρα και οι άλλοι μισοί την άλλη, καθότι έτσι η ήδη "πετσοκομμένη" διδακτέα ύλη θα περικοπεί περισσότερο έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να συμβαδίσουν.
Κανείς επίσης δεν καταλαβαίνει την εμμονή στο άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων για 1 το πολύ μήνα. Ούτε οι γονείς θα προλάβουν να βρουν χρόνο να δουλέψουν, ούτε τα παιδιά θα συγκεντρωθούν επαρκώς με το καλοκαίρι προ των πυλών.
Μια άλλη παρακινδυνευμένη κίνηση είναι η εμμονή στο άνοιγμα μικρών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία θα υποχρεούνται, λένε, να έχουν καθίσματα έξω.
Είναι γνωστό πως, αν και τα καλοκαίρια λίγοι θαμώνες κάθονται εντός των καφέ και των εστιατορίων, ωστόσο αναρωτιέται κανείς που θα βρεθεί επαρκής εξωτερικός χώρος και μάλιστα με απαιτούμενη την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών για να καθίσουν αρκετοί πελάτες και όχι το ένα τέταρτο αυτών, κάτι το οποίο θα ζημίωνε καίρια την επιχείρηση.
Μια άλλη παράμετρος που δεν έχει διευκρινιστεί είναι η διαφαινόμενη υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ.
Υπάρχει άραγε τόσο μεγάλο απόθεμα μασκών για καθημερινή χρήση; Μέχρι πρότινος, η Κίνα μας έστελνε μάσκες για να "θωρακιστεί το ΕΣΥ" όπως έλεγε η κυβέρνηση. Ακόμη και με την εγχώρια παραγωγή μασκών, δύνανται να καλυφθούν οι απαιτήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων;
Επίσης, πρέπει πρωτίστως να ληφθεί υπόψη η έμφυτη διάθεση του μέσου ανθρώπου να μη θέλει να πειθαρχεί εσαεί σε μέτρα και απαγορεύσεις. Άν ήδη βλέπουμε μια ντε φάκτο χαλάρωση της καραντίνας και μια μαζική τάση για έξοδο από το σπίτι, ποιός εγγυάται πως δεν θα έχουμε επανάκαμψη των κρουσμάτων του ιού σύντομα;
Ας τα λάβει υπόψη της όλα αυτά και όλα τα άλλα η κυβέρνηση και ας πράξει με γνώμονα το γενικό καλό και όχι με κινήσεις που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν άνευ ειδικού βάρους.
Το όλο πρόβλημα θα λυθεί με την έλευση του εμβολίου και αποτελεσματικών φαρμάκων. Μέχρι τότε, οι όποιες κινήσεις θα ενέχουν πάντα το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της ασθένειας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου