Περί ιών και οικονομίας


του Μανόλη Μπουχαλάκη


Το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωναϊού στην Κίνα ήρθε να θυμήσει το πόσο ευάλωτη είναι η ανθρωπότητα στους ιούς και τις ασθένειες που αυτοί προκαλούν.

Η ιατρική επιστήμη που έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου και έχει καταφέρει να εξαλείψει ασθένειες που παλαιότερα αφάνιζαν εκατομμύρια, αδυνατεί να προλάβει επιδημίες που οφείλονται σε νέους ή μεταλλαγμένους ιούς.

Το εμβόλιο για το νέο κορωναϊό αναμένεται αλλά μέχρι τότε όλος ο πλανήτης θα ζει με το φόβο μιας εξάπλωσης επικίνδυνων νοσημάτων.

Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς πως ο συγκεκριμένος ιός προήλθε από ζώα και δεν είναι αποτέλεσμα πειραματικού βιολογικού όπλου όπως μερικοί ισχυρίζονται, το γεγονός παραμένει πως ο κόσμος μας σήμερα με την ταχύτητα  που ταξιδεύουν οι άνθρωποι, είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε μεταδοτικές ασθένειες.

Ένας από τους λόγους της ταχύτατης μετάδοσης των ιών είναι η αδυναμία και η άρνηση των κυβερνήσεων να επιβάλλουν τάχιστα καραντίνα σε μια μολυσμένη περιοχή. Πολλές φορές υπερισχύει το κέρδος και οι....επιπτώσεις στην οικονομία έναντι της ανθρώπινης ζωής.

Πριν λίγο καιρό κανείς δεν ήξερε που είναι η επαρχία Χουμπέϊ της Κίνας, ούτε η πόλη Βουχάν από την οποία λέγεται πως ξεκίνησε ο ιός.

Κι όμως, βρέθηκαν σε αυτή την πόλη δεκάδες άτομα από άλλες χώρες οι οποίοι επέστρεψαν σε αυτές με κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό. Κατόπιν εορτής, άρχισαν έλεγχοι σε αεροδρόμια αλλά ήδη πάνω από 20 χώρες "πρόλαβαν" να δεχτούν την ασθένεια.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, πάνω από 40 χιλιάδες άτομα έχουν μολυνθεί και οι νεκροί ξεπερνούν τους 800. Ανεπίσημες πληροφορίες μιλούν για δεκαπλάσιους νοσούντες και θύματα αντιστοίχως.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα οφείλουν να συνεργαστούν με γρήγορη εναλλαγή πληροφοριών και προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη δημιουργία εμβολίων.

Λογικές του στυλ "θα χάσουμε τουρίστες" ή "θα χάσουμε ψήφους" επ'ουδενί δεν πρέπει να υφίστανται αφού η απώλεια ανθρωπίνων ζωών ούτως ή άλλως στερεί μια χώρα από εργατικά χέρια, επιβαρύνει υπέρμετρα τα νοσοκομεία και ενέχει τον κίνδυνο της πανδημίας με νεκρούς σε πολλές χώρες. Αυτό θα σήμαινε οικονομική ζημιά και αλλού, άρα "φρενάρισμα" του διεθνούς εμπορίου και καταπόνηση οικονομική των χωρών που θα πληγούν με τη διασπορά της ασθένειας.

Ας μην αναλογιστούμε, δε, σε χώρες με ήδη καταπονημένα συστήματα Υγείας όπως η Ελλάδα, τι θα συνέβαινε με μια επιπλέον επιδημία κορωναϊού ή άλλης ασθένειας. Ο πανικός και η προτεραιότητα των ιατρών προς τα βαριά περιστατικά θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την υγεία άλλων χρονίων ή έκτακτων ασθενών. Οι δε εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο οι οποίες δείχνουν ιατρικό προσωπικό να φορά στολές hazmat και μάσκες με τις λεζάντες "έτοιμα τα νοσοκομεία/θωρακισμένα τα νοσοκομεία", καλό θα ήταν να μην τις παίρνει κανείς τοις μετρητοίς γιατί αν όντως φτάσει στην Ελλάδα ένας ιός για τον οποίο ακόμη δεν θα έχει υπάρξει θεραπεία, απλά θα σημάνει την κατάρρευση των νοσοκομείων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ανακαλύπτει κανείς πως επένδυση και κέρδος δεν είναι μόνο τα καταναλωτικά αγαθά αλλά και η ιατρική έρευνα. 

Οι νέες θεραπείες σώζουν ζωές και μαζί τους και τα κράτη που επενδύουν στην προστασία και πρόληψη των νοσημάτων. 





Σχόλια