του Μανόλη Μπουχαλάκη
Πριν λίγο καιρό ενδεχομένως δεν θα το πίστευε κανείς.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, έχοντας υποταχθεί στις απαιτήσεις των δανειστών και εφαρμόσει τα μνημόνια τα οποία υποτίθεται θα καταργούσε, αντί να καταβαραθρωθεί δημοσκοπικά, όλα τα γκάλοπ την φέρνουν σε ποσοστά μεταξύ του 20 και του 25%.
Να θυμίσουμε απλά πως το κραταιό ΠΑΣΟΚ διελύθη στα εξ ων συνετέθη μόλις ξέσπασε η οικονομική κρίση και αν το κόμμα κατέβαινε ακόμη αυτόνομα στις προσεχείς εκλογές δεν αποκλείεται να μην έμπαινε καν στη Βουλή.
Άν το δει κανείς λοιπόν το θέμα από τη σκοπιά του απλού παρατηρητή, η αντοχή της κυβέρνησης και του κόμματος του Σύριζα αποτελούν ένα μοναδικό παράδοξο, λαμβάνοντας υπόψη και τις εσωκομματικές έριδες και αναχωρήσεις παλαιών στελεχών.
Ακόμη και μετά την αναχώρηση Καμμένου, βρέθηκαν υποστηρικτές της κυβέρνησης οι οποίοι μάλιστα δεσμεύτηκαν να ψηφίζουν κάθε νομοσχέδιο που θα εισάγεται από το Μαξίμου.
Ποιές άραγε οι αιτίες της δημοσκοπικής αντοχής του Σύριζα και του πρωθυπουργού;
Πολλά θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Το -ακόμη- νέο και "φρέσκο" προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, οι διάφορες παροχές που ξεκίνησαν τον τελευταίο καιρό, η ενδεχόμενη έλλειψη στιβαρής ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, η επιθυμία του εκλογικού σώματος να μην χορηγήσει "λευκή επιταγή" σε ένα κόμμα που συμβολίζει το παλαιό και δοκιμασμένο, κλπ.
Η ουσία όμως δεν είναι οι αιτίες αλλά το αποτέλεσμα που παράγει η πολιτική αντοχή Αλέξη Τσίπρα και Σύριζα. Αυτό θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΝΔ στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες της Πειραιώς αλλά βεβαίως και τα άλλα κόμματα η προοπτική μιας πείσμονος αντιπολίτευσης του Σύριζα, η οποία αντιπολίτευση απλά θα κάθεται χαλαρά όσο η νέα κυβέρνηση περνά το δικό της καμίνι και κάθε τρεις και λίγο και με αφορμή τυχόν λάθη της ΝΔ, θα λέει στο λαό "σας το λέγαμε πως ήταν ακατάλληλοι να κυβερνήσουν".
Αυτό το εξαιρετικά πιθανό σενάριο θα επηρρεάσει και τα κόμματα του κέντρου. Πιθανόν να κληθούν είτε να να κάνουν συνεργασία με τη ΝΔ ελπίζοντας σε ένα είδος ισχυρής κυβέρνησης συνασπισμού ή να αποφύγουν άρον-άρον το "προξενιό" για να μη φθαρούν ακόμη περισσότερο και πρακτικά εξαφανιστούν από το χάρτη.
Διότι, και ακριβώς επειδή σπάνια στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις συνεργασίας ή συνασπισμού προκόπτουν, τα μικρά κόμματα θα πρέπει να διαλέξουν αν θα κρατήσουν τις μικρές τους δυνάμεις αλλά συνάμα και την ταυτότητα τους ή θα επιλέξουν να γευθούν την εξουσία στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, ως συνεργάτες αυτής.
Άν πράξουν το πρώτο, θα μείνουν άνευ ρόλου και ουσίας την επαύριο των εκλογών, με τις γκρίνιες και τις έριδες τους. Άν πάλι τολμήσουν και στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα χρεώνονται αυτόματα τα δικά του σφάλματα.
Με τούτα και με τα άλλα, διαφαίνεται στον ορίζοντα πως ο Σύριζα ίσως τελικά να μην είναι ο χαμένος των εκλογών, στην περίπτωση βεβαίως που ηττηθεί. Αντιθέτως, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και ο ίδιος θα πάρουν μια "άδεια άνευ αποδοχών" από την πίεση της εξουσίας, θα ξεκουραστούν και θα κάνουν αντιπολίτευση φθοράς και αντάρτικο κατά πως τους βολεύει.
Ο ίδιος ο Σύριζα όμως έχει τα ουκ ολίγα δικά του θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί. Ναι μεν στην περίπτωση που γίνει αντιπολίτευση θα έχει ευκαιρία για ανασύνταξη, αλλά υπάρχει και το γεγονός πως δεν διαθέτει προς το παρόν στελέχη μεγάλης εγχώριας ή και διεθνούς ακτινοβολίας. Φαίνεται να είναι ακόμη ένα κόμμα συνιστωσών και ποικίλων γνωμών. Η δε αρκούντως "γκαφατζίδικη" πρώτη του διακυβέρνηση δεν θα περάσει άνευ κόστους από το εκλογικό σώμα.
Έτσι, μια τυχόν μεθεπόμενη κυβέρνηση Σύριζα δεν θα έχει ιδαίτερα λαμπρό μέλλον αν δεν αποφύγει δια ροπάλου τα λάθη που έπραξε στην πρώτη της διακυβέρνηση. Παλινωδίες, ψευδείς υποσχέσεις, ακατάλληλα στελέχη, κλπ, δεν θα επιτρέψουν νέα μακροημέρευση στην περίπτωση επανόδου του κόμματος στην εξουσία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου