Διαπιστώσεις ενός συλλαλητηρίου


Φωτό: Sakis Mitrolidis/Agence France-Presse — Getty Images

του Μανόλη Μπουχαλάκη

Το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό μας προσέφερε ορισμένες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις και οι επιπτώσεις της συγκέντρωσης αναμένονται να διαρκέσουν αρκετό καιρό στην εξωτερική μα και την εσωτερική πολιτική.

Ποιές όμως θα μπορούσαν να είναι αυτές οι διαπιστώσεις; 

Πρώτον, το συλλαλητήριο είχε κρυφή ατζέντα η οποία δεν είχε σχέση με τη Μακεδονία. Το Μακεδονικό ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει η λαϊκή οργή που τόσο καιρό ερμηνευόταν ως απάθεια και παραίτηση από διεκδικήσεις. Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε βολευτεί με την ιδέα ως ο κόσμος πια δεν διαμαρτύρεται μετά από τόσα μέτρα και φοροεπιδρομές. Επειδή, δε, οι επιτελείς του Μαξίμου θεώρησαν πως η κοινή γνώμη είναι αδιάφορη λόγω των απανωτών συμφορών που επέφερε η κρίση, πίστευσαν πως με τις πρόσφατες παροχές και το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια θα τελείωνε μια και καλή η γκρίνια και το αρνητικό κλίμα.

Το συλλαλητήριο άλλαξε αυτή την εντύπωση. Ο κόσμος φάνηκε πως δεν πείθεται με μποναμάδες, κληρώσεις λοταρίας και εισοδήματα αλληλεγγύης. Υπάρχει, ως φαίνεται, γνώση για τα επερχόμενα μέτρα, τους "κόφτες", την επιτροπεία και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. 

Οι εξαγγελίες για μείωση της ανεργίας αφήνουν αδιάφορους πολλούς οι οποίοι βλέπουν το μέλλον τους σε εργασίες των 200 ή των 300 ευρώ ενώ παράλληλα το μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων δεν δείχνει σημεία εξασθένησης.

Το Μαξίμου λοιπόν πρέπει να δει το συλλαλητήριο ως κρυμμένη αποδοκιμασία της ίδιας της κυβέρνησης και δευτερευόντως ως επίδειξη λαϊκής εντολής στο Μακεδονικό.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι πως οι φήμες που ήθελαν τον εν αποστρατεία στρατηγό Φράγκο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ίδρυση κόμματος, φαίνεται πως δεν απέχουν απο την πραγματικότητα. Άν και ήδη υπάρχει κόμμα "δεξιότερα" της ΝΔ πέρα από τους ΑΝΕΛ, αυτό του Φ.Κρανιδιώτη, φαίνεται πως και άλλοι ορέγονται κομμάτι της πίτας της λεγόμενης "πατριωτικής Δεξιάς". 

Η ιδέα ενός στρατηγού που εμπλέκεται στα τεκταινόμενα δεν είναι νεωτερισμός. Οι Πλαστήρας και Παπάγος πρωταγωνίστηκαν σε σημαντικές περιόδους της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Βεβαίως, η ενασχόληση στρατιωτικών με την εξουσία ενίοτε παρήγαγε και δικτατορίες (Πάγκαλος, Κονδύλης, Μεταξάς, Παπαδόπουλος, κλπ). 

Αναρωτιέται εύλογα κανείς τι θα σηματοδοτούσε η επίσημη δημιουργία ενός ακόμη ακραίου δεξιού κόμματος που θα έβαζε στην ατζέντα του θέσεις που παραπέμπουν σε σκλήρυνση στάσης στα εθνικά θέματα. Θα μείωνε τα ποσοστά όσων ακόμα και σήμερα στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή; Θα εισέπραττε τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ που πιθανόν δεν θα δουν ξανά το κόμμα τους στη Βουλή; Θα έβγαζε προς τα "έξω" κρυμμένες δυνάμεις της κοινωνίας που προς το παρόν είναι σε κατάσταση αδράνειας  έτσι ώστε αυτές να ενδυναμώσουν κι άλλο την εθνικιστική δυναμική που τείνει να παγιωθεί;

Το βέβαιο είναι πως με μια πρώτη ανάγνωση, το αφήγημα περί ήρεμης και συγκαταβατικής συναίνεσης του κόσμου στο μονοπάτι που χαράσσει η κυβέρνηση, πάει μάλλον περίπατο.

Έτσι, αφ'ενός η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με αμφίβολη την επίτευξη συμφωνίας και αφ'ετέρου τα συλλαλητήρια δείχνουν και προς το εσωτερικό μέτωπο. Εκεί η ερμηνεία είναι μόνο μια και αυτή είναι η αποδοκιμασία της κυβέρνησης εν συνόλω. Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός αυτό τονίζοντας την παρουσία γραφικών στο συλλαλητήριο, η ουσία παραμένει στο ότι η αντίδραση δεν είναι μόνο για το Σκοπιανό. Άλλωστε, χιλιάδες Έλληνες πάνε στα Σκόπια για να παίξουν μπλακ τζακ και να δοκιμάσουν την τύχη τους στα καζίνο που συχνά δίνουν και δωρεάν διατροφή. 

Άν κανείς μιλήσει με τους απλούς ανθρώπους των δυο χωρών, μάλλον δεν θα αποκομίσει την εντύπωση πως οι μεν επιβουλεύονται τους δε.

Αναμφίβολα το Σκοπιανό κράτος πρέπει να αλλάξει άρδην το σύνταγμα του για να μην υπάρχει η παραμικρή λαβή για μελλοντικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας.  Πέραν τούτου, είναι τόσα τα προβλήματα της γειτονικής χώρας και τόσο αδύναμη αυτή στρατιωτικά και οικονομικά που στο κοντινό ίσως και στο μακρινό μέλλον να θεωρείται απίθανο να εγείρει αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε κράτους.

Μένει να δούμε τι ερμηνεία θα δώσει το Μαξίμου στις μυστικές του συνδιασκέψεις και πως το συλλαλητήριο αυτό αλλά και το επόμενο στην Αθήνα θα είναι καταλύτης εξελίξεων όχι μόνο στο Σκοπιανό αλλά και σε άλλα θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Σχόλια