Το νέο μακελειό στο Λας Βέγκας ούτε ήταν το μοναδικό μα ούτε και πρόκειται να είναι. Στις ΗΠΑ έχουν λάβει χώρα 1518 όμοια περιστατικά από το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο πρωταγωνιστής του τωρινού περιστατικού ονομάζεται Στήβεν Χάντοκ και είναι 64 ετών. Οι αρχές δεν βρήκαν εγγραφές στο ποινικό του μητρώο, ο αδελφός του σε δηλώσεις του δεν μπορούσε να πιστέψει τι όπλισε το χέρι του ενώ όσοι τον ήξεραν απλά δεν μπορούσαν να βρουν λόγο για την πράξη του.
Ορισμένα Αμερικανικά ΜΜΕ έσπευσαν να βρουν αιτίες στο ότι ο πατέρας του μακελάρη είχε ψυχολογικά προβλήματα και ήταν στη λίστα καταζητούμενων του FBI. Άλλα μέσα άρχισαν να "σκάβουν" και βρήκαν πως ο Χάντοκ πριν μερικά χρόνια είχε υποβάλλει μήνυση σε ένα ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας επειδή είχε τραυματιστεί ελαφρά από πτώση.
Όλα τα παραπάνω όμως είναι απλοί και εν πολλοίς ανόητοι αντιπερισπασμοί.
Από τις πληροφορίες αποδεικνύεται το ακριβώς αντίθετο. Ο 64χρονος είχε άδεια πιλότου και κατείχε 2 μικρά αεροπλάνα, έκανε αγοραπωλησίες γης, ήταν λογιστής της Lockheed Martin, είχε ξαναπαντρευτεί στο παρελθόν αλλά τώρα συζούσε με μια συνομήλικη του και γενικά ζούσε μια άνετη και φιλήσυχη ζωή.
Αυτό που σκοπίμως ορισμένα μέσα παραβλέπουν είναι πως ο Χάντοκ είχε αποθηκεύσει σε 2 δωμάτια του ξενοδοχείου Mandalay Bay πάνω από 10 ταχυβόλα και εκατοντάδες σφαίρες, τις οποίες και εξαπέλυσε στη συναυλία που γινόταν λίγο πιο πέρα από το ξενοδοχείο.
Παραφράζοντας την Ελληνική ταινία, το συμβάν ήταν ένα κυριολεκτικό "κονσέρτο για πολυβόλα".
Πέραν όμως του μακάβριου παραλληλισμού, διαπιστώνει κανεις ξανά μια σιγή ιχθύος από τους κυβερνώντες των ΗΠΑ για το πόσο εύκολα ένας άνθρωπος μπορεί να κατέχει ένα οπλοστάσιο.
Η διαβόητη Εθνική Ένωση Όπλων (NRA) εδώ και δεκαετίες μέσω των πανίσχυρων λόμπι της, προωθεί τα συμφέροντα των κατασκευαστών όπλων, αρνούμενη να δεχθεί τον παραμικρό έλεγχο στην αγορά οπλισμού.
Οι δικαιολογίες της NRA είναι καταφανώς εξωφρενικές. Θεωρεί πως τα όπλα προστατεύουν το μέσο Αμερικανό από το έγκλημα, πως οι θάνατοι από όπλα ωχριούν μπροστά σε άλλους θανάτους από τροχαία, κάπνισμα, κλπ, και επιπλέον υπάρχει μια μεταφυσικής ανησυχία σε πολλούς Αμερικανούς πολίτες πως τα όπλα τους είναι η ασφάλεια τους έναντι της ίδιας της κυβέρνησης σε περίπτωση δικτατορίας ή στρατιωτικού νόμου.
Όμως, τα ίδια αυτά επιχειρήματα αντιφάσκουν προς άλληλα. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η αγορά βαρέος οπλισμού υποτίθεται για αυτοπροστασία; Άραγε ένα απλό περίστροφο δεν αρκεί για να αποθαρρυνθεί ένας κλέφτης ή διαρρήκτης; Μια καραμπίνα ή δυο δεν αρκούν σε ένα αγροτόσπιτο στις πολιτείες με αγροτικές εκτάσεις για να συνδυαστεί το κυνήγι με την προσωπική ασφάλεια;
Τα στρατιωτικά ταχυβόλα και τα RPG, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, από ποιόν ακριβώς προστατεύουν;
Οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες διαθέτουν τον ισχυρότερο στρατό της Ιστορίας. Ο προϋπολογισμός αμύνης τους ανέρχεται σε πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολλάρια, ενώ η αμέσως επόμενη χώρα, η Κίνα των 1.4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έχει αμυντικό προϋπολογισμό λιγότερο του 1/3 αυτού της Αμερικής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν άμεσο κίνδυνο εισβολής από πουθενά αφού τις περιστοιχίζουν 2 ωκεανοί. Οι πυρηνικοί τους πύραυλοι που είναι διασκορπισμένοι σε σιλό, αεροπλάνα και υποβρύχια μπορούν να καταστρέψουν όλο τον πλανήτη.
Ακόμη και στην περίπτωση που ο παράλογος Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας αποπειραθεί να απειλήσει έστω και με ένα πύραυλο, οι ΗΠΑ θα ισοπεδώσουν τη χώρα εντός ολίγων ωρών.
Κατανοούμε λοιπόν πως λόγος για την κατοχή πολεμικού οπλισμού δεν υπάρχει, πλην των αναγκών έκτακτης πολιτοφυλακής σε περίπτωση πολέμου ή μεγάλης εσωτερικής κρίσης.
Πάλι όμως, η Αμερική διαθέτει ικανό αριθμό εθνοφυλάκων που μπορούν να αποτρέψουν διάφορα συμβάντα, ενώ το FBI είναι υπερ-αρκετό για να αναλάβει εγχώριες περιπτώσεις τρομοκρατίας.
Η δε αστυνομία της χώρας είναι αποδεδειγμένο πως πολύ εύκολα προτιμά να πυροβολεί επιτόπου όποιον θεωρεί ύποπτο ή επικίνδυνο.
Με όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς το παράλογο της κατοχής βαρέος οπλισμού και το ακόμη πιο παράλογο να ανέχεται η πρώτη υπερδύναμη του πλανήτη να κηδεμονεύεται από τις βιομηχανίες όπλων. Αν,δε, μιλούσαμε για εξαγωγές οπλικών συστημάτων που αποφέρουν πολλά δις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, ουδέν το μεμπτόν θα υπήρχε αφού εξαγωγές όπλων κάνουν πολλές χώρες.
Η εσωτερική αγορά όμως των αυτόματων πολεμικών τυφεκίων και άλλων περιφερειακών ατομικού οπλισμού, είναι κάτι που στιγματίζει τις ΗΠΑ και δίνει λαβές να χαρακτηριστεί η χώρα ως άντρο πολεμοχαρών ανθρώπων. Απότοκο,δε, αυτής της κατάστασης είναι και τα συνεχή περιστατικά μαζικών θανάτων από πυροβόλα όπλα τα οποία περιστατικά σπάνια συμβαίνουν σε χώρες του κόσμου, πλην ενδεχομένως αυτών που τελούν υπό καθεστώς εμφυλίου πολέμου.
Το σίγουρο είναι πως τίποτα δεν θα αλλάξει στην τρέχουσα κατάσταση οπλοκατοχής στην Αμερική. Η NRA δωροδοκεί πολλούς γερουσιαστές και κανείς δεν θα κάνει το παραμικρό, πλην κάποιων που θα αρκεστούν σε επιφανειακές διαμαρτυρίες.
Για τον δε πρόεδρο Τραμπ ο οποίος εξελέγη από αυτές τις ομάδες των "υπερ-πατριωτών", ας μην περιμένει κανείς τίποτα εκτός από "προσευχές και σκέψεις για τις οικογένειες των θυμάτων", μια μόνιμη και απόλυτα βαρετή επωδό σε τέτοια περιστατικά.
Ταυτόχρονα, πολλοί θα σπεύσουν να αγοράσουν ακόμη περισσότερα όπλα φοβούμενοι τα ήδη γνωστά, πως το κράτος θα τους πάρει τα όπλα και πως επίκειται χούντα που θα περιορίσει τις ελευθερίες του μέσου Αμερικάνου.
Κι έτσι, απλά θα περιμένουμε το επόμενο μακελειό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου