Διαλέγοντας τίτλο γλωσσομάθειας


του Μανόλη Μπουχαλάκη

Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κομμάτι που ονομάζεται "τίτλος γλωσσομάθειας". Οι σπουδαστές θέλουν να έχουν ένα έγκυρο τίτλο ως εφόδιο στην επαγγελματική ζωή τους. Προφανώς, υπάρχουν διάφορα επίπεδα, φορείς και στόχοι για να μπορέσει κανείς να διαλέξει. Θα επικεντρωθούμε κυρίως στην Αγγλική Γλώσσα.

Παλαιότερα υπήρχαν στην Ελλάδα δυο κυρίως Πανεπιστήμια που χορηγούσαν τίτλους γλωσσομάθειας: Το ιστορικό Κέμπριτζ με το αδιαμφισβήτητο κύρος και το Αμερικανικό Μίσιγκαν το οποίο επίσης προτιμούσαν πολλοί αν και απαιτούσε ένα σκαλί παραπάνω λεξιλόγιο από το Κέμπριτζ το οποίο όμως ήταν συνολικά δυσκολότερο.

Για τους επαγγελματίες υπήρχαν οι διεθνείς εξετάσεις TOEFL-TOEIC και IELTS. Αυτά τα πιστοποιητικά είναι και σήμερα ευρύτατα διαδεδομένα για όσους επιθυμούν να εγγραφούν στο πρώτο έτος πανεπιστημίου, γλιτώνοντας το foundation year ή το λεγόμενο "έτος μηδέν". Τα πιστοποιητικά αυτά έχουν επίσης αξία ως αποδεικτικά γλωσσομάθειας για μεταπτυχιακές σπουδές.

Για όσους επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, πλέον υπάρχουν πάρα πολλές εξετάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ΡΤΕ, το City & Guilds, το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, το NOCN, κλπ. 

Για τις άλλες γλώσσες υπάρχουν τα αντίστοιχα Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια, π.χ. Goethe Institut, Sorbonne, Lomonosov, κλπ, που χορηγούν τους δικούς τους ισότιμους τίτλους.

Όλα αυτά είναι αναγνωρισμένα από το ΑΣΕΠ. Τα επίπεδα που αναγνωρίζονται στο Δημόσιο είναι τα εξής:

Α) Επίπεδο Β2 : Π.χ. Cambridge First (Lower), Michigan ECCE, κλπ. Πιστοποιεί την "Καλή Γνώση".

Β) Επίπεδο Γ1 : Π.χ. Cambridge Advanced. Πιστοποιεί την "Πολύ Καλή Γνώση".

Γ) Επίπεδο Γ2 : Π.χ. Cambridge/Michigan Proficiency. Πιστοποιεί την "Άριστη Γνώση".

Στην Ελλάδα στον Ιδιωτικό τομέα συχνά αρκεί η γνώση γλώσσας επιπέδου Β2. Όμως, σταδιακά αυτό τείνει να εκλείψει αφού όλο και περισσότεροι υποψήφιοι για εργασία διαθέτουν πιστοποιητικά επιπέδου Γ2. Παρ'όλα αυτά, όποιος γενικά μιλάει καλά Αγγλικά, ακόμη και εκ πείρας, μπορεί να βρει δουλειά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε πως πλέον δεν δίδεται επάρκεια διδασκαλίας για τους κατόχους πιστοποιητικών Γ2. Μέχρι και πριν 2-3 χρόνια δινόταν επάρκεια προσόντων μόνο για τους κατόχους Γ2 Cambridge - Michigan. 

Όσοι κατέθεσαν χαρτιά για να πάρουν επάρκεια μέχρι το 2014, θα χρειαστούν να μετεκπαιδευτούν πλέον σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο και να αποκτήσουν μονάδες σπουδών ίσες με ένα έτος πλήρους μελέτης (60 μονάδες). 

Αυτό προς το παρόν καθυστερεί και θα καθυστερήσει πιθανόν κι άλλο επειδή διάφορα συμφέροντα και συντεχνίες δεν επιθυμούν τους κατόχους πιστοποιητικών Γ2 να διδάσκουν ούτε σε φροντιστήρια. Αυτό μπορεί εύκολα να παρακαμφθεί με γρήγορη βούληση του κράτους ώστε τουλάχιστον οι τελευταίοι αποκτήσαντες πιστοποιητικό Γ2 να επιμορφωθούν και να αυξήσουν την εκπαιδευτική τους δυναμική.

Σχετικά τώρα με την αξία των πιστοποιητικών Γ2 στο εξωτερικό, ειδικά στην Αγγλία:

Τα πιστοποιητικά αυτά, ειδικώς του Cambridge, θεωρούνται επιπέδου 3 στην κλίμακα προσόντων της Αγγλίας (Qualifications Framework). Αυτό το επίπεδο είναι προ-πανεπιστημιακό και ισούται με τα A levels. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όποιος διαλέξει να φοιτήσει σε μια σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και συγκεκριμένα Φιλολογία ή Γλωσσολογία, είναι εφικτό να του αναγνωρίσουν εκπαιδευτικές μονάδες αλλά συνήθως για το προπαρασκευαστικό έτος.

Επίσης, ουδείς διδάσκει στην Αγγλία Αγγλικά με πιστοποιητικό Γ2, ούτε καν με πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας, Ελληνικού ή ξένου Πανεπιστημίου. Για τη διδασκαλία της γλώσσας εκεί απαιτείται μεταπτυχιακό δίπλωμα PGCE το οποίο έχει μεγάλο κόστος σε χρόνο και χρήματα.

Τέλος, για να διδάξει κανείς Αγγλικά στο εξωτερικό σε φροντιστήρια, απαιτείται Πανεπιστημιακό πτυχίο όχι απαραίτητα σε Αγγλική Φιλολογία, καθώς και ένα πιστοποιητικό TESOL διάρκειας φοίτησης από 2-3 μήνες. Σε λίγες περιπτώσεις με ένα C2 Proficiency και ένα TESOL μπορεί κανείς να βρει δουλειά αλλά με λίγα λεφτά και με πολλές ώρες μαθημάτων.

Σχόλια