Αγωνία για την εξάπλωση του ιού Έμπολα, με τον αριθμό των νεκρών στην Δυτ. Αφρική να έχει υπερβεί στις 4 χιλιάδες, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ. Εντείνονται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Ασκήσεις ετοιμότητας στη Βρετανία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τους ελέγχους στα αεροδρόμια της χώρας για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες της Δυτικής Αφρικής. Την αρχή έκανε το αεροδρόμιο Κένεντι στη Νέα Υόρκη, όπου το προσωπικό ασφαλείας μετράει τη θερμοκρασία σώματος των επιβατών από τις εν λόγω χώρες, ενώ τους καλεί να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για τους ενδιάμεσους σταθμούς και τις κινήσεις τους. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοσθούν από την επόμενη εβδομάδα και στα αεροδρόμια του Σικάγο, της Ατλάντα και της Ουάσιγκτον.
Άσκηση αντιμετώπισης επιδημίας Έμπολα στη Βρετανία
Την ίδια ώρα στη Βρετανία, οι Αρχές πραγματοποιούν άσκηση αντιμετώπισης της νόσου σε περίπτωση που ξεσπάσει επιδημία. Οι βρετανικές Αρχές ελέγχουν εάν το εθνικό σύστημα υγείας θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια τέτοια πρόκληση. Στην άσκηση μετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, νοσοκομειακό προσωπικό και ηθοποιοί που υποδύονται τους ασθενείς.
Στην άσκηση που διήρκεσε οκτώ ώρες συμμετείχαν και πολιτικοί. Ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ προέστη εικονικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου Ασφαλείας, όπου συζητήθηκε η εφαρμογή σχεδίων αντιμετώπισης της νόσου. Υπενθυμίζεται ότι η διενέργεια τα άσκησης είναι απόφαση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Είναι καθοριστικής σημασίας να εξετάσουμε σε πραγματικές συνθήκες τις αντιδράσεις μας σε περίπτωση που ξεσπάσει η επιδημία και στην Βρετανία» τόνισε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας.
Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται στη Λιβερία
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανεβάζει στις 4.033 τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Από αυτούς 233 ήταν γιατροί ή νοσηλευτικό προσωπικό. Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου τουλάχιστον 8.400 άνθρωποι, σε επτά χώρες, είχαν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται στη Λιβερία, ενώ ακολουθούν η Σιέρα Λεόνε και η Γουϊνέα, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
DW
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου