Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στείλει μηνύματα αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, εκτιμά ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ και επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.
«Σε περίπτωση που η Δύση καταφέρει να σταθεροποιήσει μια χρεοκοπημένη και διαφθαρμένη χώρα όπως η Ουκρανία, τότε αυτό θα αποτελούσε ήττα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν», λέει ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. «Και τότε θα πάψουν να υφίστανται φιλοδοξίες της Ρωσίας για παρέμβαση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Θα πρέπει να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Ουκρανία, να την προστατεύσουμε από ακροδεξιές ομάδες και να την οδηγήσουμε στο δρόμο της σταθερότητας».
«Δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση»
Ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ αποτιμά θετικά το ρόλο των γερμανών πολιτικών στη διαχείριση της κρίσης: «Δεν θυμάμαι δυσκολότερη κρίση από την επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο πριν από 15 χρόνια. Νομίζω ότι οι γερμανοί πολιτικοί χειρίστηκαν με αίσθημα ευθύνης την κατάσταση: αρχής γενομένης από τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών για την δημιουργία ομάδας επαφής μέχρι την αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και τη συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου Μέρκελ με το ρώσο πρόεδρο. Η Γερμανία διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο, όπως υποστηρίζουν και οι εταίροι μας, και έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».
Ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ απάντησε στο ερώτημα αν η υπόθεση προσάρτησης της Κριμαίας έχει κλείσει οριστικά για τη Δύση: «Στη διεθνή πολιτική δεν υπάρχει “για πάντα“, όπως έδειξε η απρόσμενη επανένωση της Γερμανίας Θα πρέπει όμως να παραμείνουμε ρεαλιστές. Είναι γεγονός ότι η Κριμαία ανήκει πλέον στη Ρωσική Ομοσπονδία. Θα πρέπει να το αποδεχθούμε; Όχι! Ήταν μια πράξη προσάρτησης που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Για το λόγο αυτό δεν θα αναγνωρίσουμε την προσάρτηση αυτή. De facto θα πρέπει να θεωρήσουμε ωστόσο δεδομένο ότι μακροπρόθεσμα η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει».
DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
DW
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου