Στα πρόθυρα εμφύλιας σύγκρουσης βρίσκεται η Ουκρανία, καθώς οι ταραχές παίρνουν πλέον γενικευμένο χαρακτήρα. Η αντιπολίτευση δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει με τη βία το πρόβλημα εκτιμά ο καθηγητής Γκέρχαρντ Σίμον.
Στα πρόθυρα μιας εμφύλια σύγκρουσης βρίσκεται η Ουκρανία, με το Κίεβο να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, ενώ ενισχύονται οι φωνές στο εξωτερικό που ζητούν επιβολή διεθνών κυρώσεων. «Το Κίεβο βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επισημαίνει ο Γκέρχαρντ Σίμον. Ο καθηγητής Ανατολικοευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας υποστηρίζει ότι θα πρέπει τώρα να αποφευχθούν με κάθε τρόπο οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, οι οποίοι ενδεχομένως θα έλθουν στο Κίεβο από διάφορες περιοχές της χώρας.
Περισσότεροι από 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και πολλοί αστυνομικοί. Υποστηρίζεται ότι πολλοί διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έχουν χάσει την υπομονή τους και επιδιώκουν τη βίαιη επίλυση του προβλήματος. Με την άποψη αυτή διαφωνεί ο Γκέρχαρντ Σίμον. «Η αντιπολίτευση δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει τη σύγκρουση με τη βία. Πρόκειται για μια ασύμμετρη αντιπαράθεση. Η βία είναι, ως επί το πλείστον, στα χέρια της κρατικής εξουσίας και της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές αμύνονται. Δεν μπορεί να γίνει λόγος για ίση χρήση βίας», επισημαίνει ο γερμανός καθηγητής.
«Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν θα τα καταφέρει»
Ωστόσο, ο Γκέρχαρντ Σίμον παραδέχεται ότι μεταξύ των οπαδών της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακραία στοιχεία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ελέγχουν τον κόσμο που συγκεντρώνεται στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, καθώς δεν έχουν όλες οι ομάδες τα ίδια συμφέροντα, εκτιμά ο ιστορικός.
Ο Γκέρχαρντ Σίμον υποστηρίζει ότι η ουκρανική ηγεσία αξιοποίησε το διάστημα των διαπραγματεύσεων προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να προετοιμάσει την επέμβαση της αστυνομίας. «Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι αστυνομικές δυνάμεις προετοιμάσθηκαν και ανέπτυξαν σχέδια για ένα ισχυρό χτύπημα», λέει, διευκρινίζοντας ότι η αντιπολίτευση δεν είχε ιδέα για τα εν λόγω σχέδια, ωστόσο προειδοποιούσε διαρκώς για τον κίνδυνο νέων βίαιων συγκρούσεων.
«Μετά τη βία έρχεται κατ`αρχήν η βία και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Δεν διακρίνω κανένα δρόμο εξόδου της Ουκρανίας από την κρίση τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ακόμη και εάν αδειάσει η Πλατεία Ελευθερίας μετά τις αστυνομικές επεμβάσεις, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί. Θα υπάρξουν νέες εξεγέρσεις και το κίνημα διαμαρτυρίας θα εκδηλωθεί διαφορετικά. Η καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας δεν θα λύσει το πρόβλημα. Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν θα τα καταφέρει», λέει ο γερμανός καθηγητής.
Τέλος, ο Γκέρχαρντ Σίμον τάσσεται υπέρ της επιβολής διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Κιέβου, καθώς όπως υποστηρίζει, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έχει μόνο ηθική αξία, αλλά θα βοηθήσει ουσιαστικά την αντιπολίτευση.
Christiane Kaess / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
DW
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου