«Απειλούν οι αναδυόμενες οικονομίες την Ευρωζώνη;» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει: «Μόλις άφησαν πίσω τους οι χώρες της ευρωζώνης την μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία τους, έχοντας τώρα ελπίδες για μια σταδιακή ανάκαμψη και ένας νέος κίνδυνος κάνει την εμφάνισή του. Σε πολλές αναδυόμενες χώρες σημειώθηκαν αναταράξεις στις οικονομικές αγορές. Στην Τουρκία, την Ινδία, την Αργεντινή και τη Νότια Αφρική τα νομίσματα έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους. Οι κεντρικές τράπεζες αντέδρασαν με σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αναταράξεις αυτές δεν σημαίνουν τίποτα καλό για την ανάπτυξη και τη ζήτηση σε αυτές τις χώρες. Αλλά πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης στις χώρες της ευρωζώνης».
Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει πως οι οικονομολόγοι διαπιστώνουν ότι προς το παρόν οι κίνδυνοι δεν είναι μεγάλοι για την ευρωζώνη, ωστόσο οι προβλέψεις τους γίνονται υπό την αίρεση ότι: «Μόνο όταν η Κίνα δεν θιγεί και οι νομισματικές αναταραχές είναι προσωρινές, τότε οι κίνδυνοι θα είναι υπό έλεγχο και οι προοπτικές ανάπτυξης για την ευρωζώνη θα παραμείνουν αμετάβλητες».
Χρόνια απογοήτευσης και πολιτικού λήθαργου στην Ουκρανία
Η Süddeutsche Zeitung ζητά η ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις: «Απαγορεύσεις στο να ταξιδεύουν και πάγωμα λογαριασμών. Υπάρχουν ενδείξεις πως τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά. Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς και οι υποστηρικτές του στο παρελθόν προσπαθούσαν να επωφεληθούν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που να καταδεικνύει γιατί θα σταματούσαν τώρα. Πιθανότατα τέτοιες απειλές να μεγάλωναν τη ρωγμή στην μηχανή εξουσίας του Γιανουκόβιτς».
Η Neue Osnabrücker Zeitung έχει διαφορετική άποψη: «Αντί οι απειλές να έρθουν από έξω, ο δρόμος θα ήταν η χώρα να αποφασίσει μόνη της, χωρίς να παραδοθεί. Διαμεσολάβηση μόνον όταν η ίδια το θέλει. Και να σκεφθεί ότι η αναποφασιστικότητα σπάνια οδηγεί στο στόχο».
H Τageszeitung του Βερολίνου διαπιστώνει: «Αυτές τις μέρες γίνεται σαφές πως υπάρχει κινητικότητα στην Ουκρανία. Μετά από χρόνια απογοήτευσης και πολιτικού λήθαργου, η οποία εξαπλώθηκε στην ουκρανική κοινωνία εξαιτίας των αποτυχιών της Πορτοκαλί Επανάστασης, ξαφνικά με την Εταιρική Συμφωνία με την ΕΕ άναψε μια σπίθα στην κοινωνία».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
DW
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου