Προτιμά τη σιωπή ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Παρατηρεί τα επισυμβαίνοντα και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με την ελπίδα ότι οι αντιστάσεις των διαδηλωτών θα «παγώσουν» στο χιόνι του χειμώνα.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Νικολάι Αζαρόφ με 226 ψήφους υπέρ και 186 κατά. Πριν τη ψηφοφορία ο Ουκρανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για την υπερβολική χρήση βίας των αστυνομικών κατά των διαδηλωτών και ανέφερε ότι συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση της χώρας με την ΕΕ.
Κατάσταση πατ
Ποιο είναι το στίγμα του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς στις εξελίξεις; Στην αρχή προτίμησε τη σιωπή. Δεν έκανε δηλώσεις και αυτό οι αναλυτές το θεώρησαν ως σημάδι αναποφασιστικότητας. «Έχω την εντύπωση ότι ο πρόεδρος δεν ξέρει τη γραμμή που θα τηρήσει», δηλώνει ο δημοσιογράφος Σέρχιγ Ραχμανίν, επικεφαλής του πολιτικού τμήματος φημισμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας του Κιέβου, μιλώντας στη DW. Έπρεπε να περάσουν δυο μέρες για να κάνει δηλώσεις και να πει μόνο πως καλεί και τις δύο πλευρές, αστυνομία και διαδηλωτές, να συμμορφωθούν με το νόμο.
«Καταγράφεται προς στιγμήν κατάσταση πατ. Και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και διαδηλωτές, ξεπέρασαν τα όρια», επισημαίνει ο Ραχμανίν. Αντίθετα ο Γκέρχαρντ Σιμόν, εμπειρογνώμων για την Ουκρανία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, θεωρεί ότι η σιωπή του Γιανουκόβιτς είναι κίνηση τακτικής. «Είναι κάποιος που ξέρει να περιμένει, η σιωπή που επιλέγει είναι έξυπνη κίνηση, γιατί ό,τι και να κάνει χρησιμοποιείται εναντίον του» υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν πτοείται. Τις τελευταίες ημέρες -παρά το πολικό ψύχος- επιμένει και ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου.
«Να παγώσουν στο χιόνι»
«Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι», λέει ο Βιτάλι Κλίτσκο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης. «Έρχονται νέοι πολιτικοί και κυβερνήσεις, αλλά η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Διαφθορά, ανομία…πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα από τη βάση του». Ο δημοσιογράφος Ραχμανίν πιστεύει ότι ο Γιανουκόβτς έχει πολλές ελπίδες -παρά τις διαδηλώσεις- να παραμείνει στην εξουσία. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές προγραμματίζονται για το 2015 και η αντιπολίτευση δεν διαθέτει σαφές σχέδιο για πολιτική αλλαγή. Από την άλλη πλευρά οι συγκρούσεις ριζοσπαστικών διαδηλωτών με την αστυνομία έχει προβληματίσει μερίδα του πληθυσμού.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Γιανουκόβιτς θέλει να αφήσει ανοιχτή μια πόρτα προς την Ευρώπη για να αντιταχθεί εν μέρει στις ρωσικές πιέσεις. Και θα επιδιώξει να αφήσει την κρίση να περάσει χωρίς να παραιτηθεί. Θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τους διαδηλωτές και να κάνει κάποιες μικρές θυσίες με την προσδοκία ότι οι διαμαρτυρίες τους θα «παγώσουν» στο χιόνι του χειμώνα. Η τακτική έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από προκάτοχό του, τον Λέονιντ Κούτσμα, το 2001.
Roman Goncharenko / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
Deutsche Welle
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου