Τα ιερά και τα όσια της ενωμένης Ευρώπης αμφισβητεί ο Ντέιβντ Κάμερον. Ζητά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών από χώρες–μέλη, κάτι που προκαλεί την κατακραυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θεμελιακές αλλαγές στη βασική αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της ΕΕ, ζητά εκ νέου ο Ντέιβιντ Κάμερον από τις Βρυξέλλες για να λάβει, όμως τελικά, ηχηρή απάντηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης η πλέον θεμελιώδης κοινοτική αρχή. Αυτό τουλάχιστον διατύπωσε ο βρετανός πρωθυπουργός σε άρθρο του στους Financial Times, και επαναδιατύπωσε χθες βράδυ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, σε διάρκεια δείπνου της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τους εταίρους της από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό der Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι δεν είναι μόνος αλλά ότι την ίδια άποψη έχουν η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Η Βίβιαν Ρέντιγκ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτο αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την έξοδό της Μ. Βρετανίας από την Ένωση.
«Λιγότερο ελεύθερη η ελευθερία κυκλοφορίας»
Η βρετανική κυβέρνηση δεν αρκείται στην αναθεώρηση της επιδοματικής και εργασιακής πολιτικής προς τους νέους μετανάστες, που αφορά πρωτίστως τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους, η εφαρμογή της οποίας ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2014. Θέτει, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, ευρύτερο ζήτημα αλλαγής της Συνθήκης ή εξαίρεσης της Βρετανίας από αυτή, αν και γνωρίζει καλά ότι είναι ένας απραγματοποίητος στόχος.
Στο πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times (26.11) με τίτλο: «Η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ πρέπει να γίνει λιγότερο ελεύθερη», ο βρετανός πρωθυπουργός τάσσεται ευθέως υπέρ της επιβολής σοβαρών περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομενών από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ προς τη Μεγάλη Βρετανία. «Βρισκόμαστε σε φάση αλλαγής των κανόνων, έτσι ώστε να μην περιμένουν άμεσα οφέλη που απορρέουν από την εργασία όλοι όσοι έρχονται στη χώρα (για να αναζητήσουν θέση εργασίας)», αναφέρει ο Ντ. Κάμερον στο επίμαχο άρθρο του συνεχίζοντας σε ακόμη πιο οξεία γραμμή: «Εάν κάποιοι δεν έρχονται εδώ για εργασία - εάν επαιτούν ή είναι άστεγοι - θα πρέπει να απελαύνονται. Θα στερούνται του δικαιώματος να εισέλθουν ξανά στη χώρα για ένα διάστημα 12 μηνών, εκτός εάν αποδείξουν ότι έχουν βάσιμους λόγους να βρίσκονται εδώ, για παράδειγμα προς εύρεση εργασίας».
Αύξηση της μεταναστευτικής κίνησης από τη νότια Ευρώπη
Αυτό φαίνεται και στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ που προειδοποιεί τον κ. Κάμερον «να μην το τραβάει στα άκρα» με την Ευρώπη γιατί κάτι τέτοιο είναι σε βάρος της Βρετανίας. Είναι κάτι το οποίο γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, o oποίος όμως ωθείται σε αυτές τις ακραίες κινήσεις για να εντυπωσιάσει το δεξιό ακροατήριο που ελκύεται από την αντιευρωπαική ρητορική του Κόμματος Ανεξαρτησίας.
Την ιδια στιγμή τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι μεταναστευτικοί δείκτες έχουν αυξηθεί κατά 9% μόνο τον τελευταίο χρόνο λόγω της έλευσης νέων εργαζομένων απο χώρες της πληττόμενης από την οικονομική κρίση νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα με δείκτες του υπουργείου Εργασίας η μετανάστευση από το Νότο αυξήθηκε κατά 45% στην περίπτωση της Πορτογαλίας, 52% της Ιταλίας, 40% της Ισπανίας και 30% της Ελλάδας.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο / Financial Times
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
Deutsche Welle
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου