Κίνδυνος επιδημιών στις Φιλιππίνες

Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων περιμένουν εναγωνίως την αποστολή βοήθειας. 
Η κατανάλωση μολυσμένου νερού μπορεί να οδηγήσει σε ξέσπασμα επιδημιών.

Κατεστραμμένοι δρόμοι, ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει και πτώματα ανθρώπων και ζώων σε αποσύνθεση. Έτσι περιγράφει την κατάσταση σε ορισμένες περιοχές των Φιλιππινών που έπεσαν θύμα του φονικού τυφώνα Χαϊγιάν, ο Αντρέας Σουλτς, διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου στη Γερμανία. «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή μοιάζει λίγο με την κατάσταση παλιότερα στην Αϊτή. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις συγκεντρώνονται στη Μανίλα και προσπαθούν να φτάσουν στο Τακλομπάν. Υπάρχουν όμως και διάσπαρτα νησιά, πολύ πιο πυκνοκατοικημένα, που έχουν καταστραφεί και τα οποία δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε ακόμη».
«Απίστευτη εστία μικροβίων»
Ο τυφώνας άφησε πίσω του έναν απέραντο σκουπιδότοποΟ τυφώνας άφησε πίσω του έναν απέραντο σκουπιδότοπο
Η ομάδα του Σουλτς προσπαθεί με τη βοήθεια ντόπιων συναδέλφων να προσφέρει πρώτες βοήθειες στους τραυματίες στο νησιωτικό σύμπλεγμα Βισάγιας. Όπως λέει, οι υποδομές έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, γεγονός που δυσχεραίνει εξαιρετικά τις μετακινήσεις των συνεργείων διάσωσης και τροφοδοσίας. Ο Σουλτς προειδοποιεί: «Υπάρχουν ακαθαρσίες και επικρατεί αταξία. Βρωμιά και σκουπίδια υπάρχουν παντού. Είναι ένας ιδιαίτερος σκουπιδότοπος και φυσικά μία απίστευτη εστία μικροβίων, τα οποία μπορούν να εξαπλωθούν».
Σύμφωνα με την Κριστίνα Φρανκ από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, τα μικρόβια που έχουν συσσωρευτεί στις πληγείσες περιοχές συνιστούν σοβαρότατη απειλή, καθώς προκαλούν μόλυνση του νερού, το οποίο φυσικά δεν θα διστάσουν να καταναλώσουν οι άνθρωποι εφόσον βρίσκονται σε εξαιρετική ανάγκη. Όπως εξηγεί η Κριστίνα Κοχ, «αν το νερό μολυνθεί από ακαθαρσίες ανθρώπων και ζώων, τότε επαπειλούνται πάντα μολυσματικές διαρροϊκές ασθένειες, ηπατίτιδα Α και Ε, αλλά και λοιμώδεις ασθένειες όπως ο τύφος, οι οποίες μεταδίδονται από ακαθαρσίες».
Παράδεισος για τα έντομα
Σωστικά συνεργεία από τη Γερμανία καταφθάνουν σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της ΜανίλαΣωστικά συνεργεία από τη Γερμανία καταφθάνουν σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μανίλα
Ο Κρίστιαν Μάγερ από το Ινστιτούτο Μπέρναρντ Νοχτ δεν αποκλείει την εμφάνιση ασθενειών όπως η χολέρα, η οποία μπορεί, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στις Φιλιππίνες, να λάβει διαστάσεις επιδημίας. Ο γερμανός ειδικός στρέφει την προσοχή στα λιμνάζοντα νερά που μετέφερε ο τυφώνας από τη θάλασσα ή συσσωρεύτηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών: «Όπου υπάρχει πολύ νερό, υπάρχουν καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής για τα έντομα. Πολλές ασθένειες, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, μεταδίδονται μέσω των εντόμων.».
Η Κριστίνα Φρανκ από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ επισημαίνει ότι οι βακτηριαδιακές ασθένειες, όπως οι μολύνσεις ενός τραύματος, μπορούν να καταπολεμηθούν σχετικά εύκολα με αντιβιοτικά. Ως εκ τούτου η τροφοδοσία των πληγέντων με αντιβίωση είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως και ο αντιτετανικός εμβολιασμός. Η γερμανίδα ειδικός θεωρεί τέλος ζωτικής σημασίας τη μέριμνα για καθαρό νερό και τρόφιμα, καθώς και την κατασκευή δημόσιων χώρων υγιεινής.
Daniela Corinna Späth / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
Deutsche Welle

Σχόλια