Συμφωνία στο παρά ένα της χρεοκοπίας

Αίσιο τέλος για την αμερικανική και κατ' επέκταση την παγκόσμια οικονομία, είχε το θρίλερ στην Ουάσιγκτον για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και την επαναλειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, και κυρίως η υπερσυντηρητική πτέρυγα του κόμματος, υποχώρησαν μετά την κατακραυγή ακόμη και από μέχρι πρότινος υποστηρικτές τους αλλά και μπροστά στην κατάρρευση των ποσοστών τους στις δημοσκοπήσεις οι οποίες έδειχναν ότι τα τρία τέταρτα της κοινής γνώμης επέρριπταν σε αυτούς την ευθύνη για το αδιέξοδο, και πως αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, το 80% των Αμερικανών θα ήθελε όλα τα μέλη του Κογκρέσου να χάσουν τις έδρες τους και να αντικατασταθούν.
Ο μεγάλος νικητής του ιδιότυπου αυτού "μπρα ντε φερ", που έλαβε χώρα στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, ήταν αναμφίβολα ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος υπέγραψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα δυο κόμματα στο Κογκρέσο για ενδιάμεση λύση στο διπλό πρόβλημα του ορίου δανεισμού και του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, εξέλιξη που αποτρέπει το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών που θα έθετε τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένιερ, αναγνώρισε την ήττα της προσπάθειας να αναγκαστεί ο πρόεδρος Ομπάμα να προβεί σε παραχωρήσεις στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, ως αντάλλαγμα στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. «Δώσαμε τον καλό αγώνα. Απλά δεν κερδίσαμε», δήλωσε ο κ. Μπένιερ.
Η συμφωνία εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 81 ψήφων υπέρ και 18 κατά στη Γερουσία, και σχετικά άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, όπου έλαβε 285 θετικές ψήφους και 144 αρνητικές.
Πρώτες αντιδράσεις
Oι αγορές αντέδρασαν θετικά με τις μετοχές να καταγράφουν αλματώδη άνοδο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας
Ο συμβιβασμός προβλέπει την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Πρόκειται δηλαδή για προσωρινή λύση και στις αρχές του 2014 το θέμα θα ενσκήψει ξανά.
Την εξέλιξη χαιρέτισε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκαρντ, η οποία κάλεσε την αμερικανική πολιτική ηγεσία να προχωρήσει ταχύτατα στο επόμενο βήμα περιορίζοντας την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το όριο του χρέους με μια πιο μόνιμου χαρακτήρα συμφωνία, όπως και να υιοθετήσει σταδιακά μέτρα που δεν θα πλήξουν την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως ήταν φυσικό, και οι αγορές αντέδρασαν θετικά με τις μετοχές να καταγράφουν αλματώδη άνοδο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Περιγραφική του όλου κλίματος που επικράτησε ήταν η δήλωση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή και πρώην προεδρικού υποψήφιου, Τζον Μακέιν, ο οποίος είχε καλέσει το κόμμα του να μην συνδέει το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού και του κρατικού προϋπολογισμού με την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. "Ήταν ένα από τα πιο επονείδιστα κεφάλαια που έχω δει στα χρόνια που πέρασα στη Γερουσία" τόνισε ο έμπειρος πολιτικός της Αριζόνα.

Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle

Σχόλια