Όταν την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν πετάξουν στις ΗΠΑ για τη φθινοπωρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι βέβαιο ότι θα αισθανθούν πολύ πιο άνετα. Γιατί σε αντίθεση με ότι συνέβη πέρυσι το καυτό θέμα των συζητήσεων φέτος, για τους 188 εκπροσώπους, δεν θα είναι η κρίση του ευρώ, αλλά διαμάχη των ΗΠΑ για τον προϋπολογισμό.
Συντέλεια της παγκόσμιας οικονομίας
«Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τον αμερικανικό προϋπολογισμό και το ανώτατο όριο χρέους δεν μας βοηθούν» δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της ενώπιον φοιτητών στο πανεπιστήμιο George Washington. «Το government shutdown, δηλαδή η παραλυσία του δημοσίου, δίνει μια αρκετά κακή εικόνα, αλλά σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να προσαρμόσει προς τα πάνω το ανώτατο όριο χρέους, τότε αυτό θα είναι ακόμη χειρότερο. Τότε οι επιπτώσεις δεν θα περιορίζονται μόνο στην αμερικανική οικονομία, αλλά θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο και την παγκόσμια» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα κηρύξει στάση πληρωμών. Και επειδή κάθε μέρα που περνά οι ΗΠΑ δημιουργούν 2 δις ευρώ περισσότερο χρέος σε σχέση με όσα εισπράττουν, μπορεί κανείς να υπολογίσει ακριβώς τη μέρα που αυτό θα συμβεί: την 17η Οκτωβρίου του 2013. Οικονομολόγοι δεν θέλουν καν να περιγράψουν τι σημαίνει ακριβώς στην πράξη: κατάρρευση των διεθνών χρηματαγορών, του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων και υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του αξιόχρεου της χώρας σε επίπεδο «σκουπιδιών». Το ότι τα αμερικανικά ομόλογα δεν θα μπορούν πλέον να κατατεθούν ως εγγύηση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι το μικρότερο κακό, γιατί στο πλαίσιο της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής της η τράπεζα δέχεται και «ομόλογα –σκουπίδια». Τα συνταξιοδοτικά ταμεία όμως που υποχρεούνται να δέχονται ομόλογα με την καλύτερη αξιολόγηση 3ΑΑΑ, θα έχουν τεράστιο πρόβλημα.
"Με προσοχή και μέτρο"
Η έξοδος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τη πολιτική του φτηνού χρήματος είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα στη φετινή συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η αλλαγή θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με αργό ρυθμό και σωστή επικοινωνιακή πολιτική, συμβουλεύει η Κριστίν Λαγκάρντ, γιατί ενδεχόμενη επιστροφή στην παραδοσιακή πολιτική έχει επιπτώσεις σε όλες τις αγορές στον πλανήτη μας. Πριν από 2 χρόνια οι υπό ανάπτυξη χώρες παραπονιόντουσαν ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική οδηγεί σε μαζική εισροή κεφαλαίων, η οποία θέτει υπό πίεση τα εθνικά τους νομίσματα, με αρνητικές συνέπειες στη σταθερότητα των τιμών και στις ευκαιρίες της εξαγωγικής βιομηχανίας. Αντίθετα, στις αρχές του χρόνου έφτανε ένα υπονοούμενο του επικεφαλής της FED Μπερν Μπερνάκι για ενδεχόμενη έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική για να προκαλέσει ακριβώς το αντίθετο: μαζική απόσυρση κεφαλαίων από τις υπό ανάπτυξη χώρες και νομισματικές πιέσεις. Δεν είναι απορίας άξιο, λοιπόν, που η Λαγκάρντ συμβουλεύει προσεκτικούς χειρισμούς, μέτρο και διαφάνεια όταν γίνεται συζήτηση για αυτό το θέμα. Σε όλους πάντως είναι σαφές ότι η πολιτική του φτηνού χρήματος πρέπει να τελειώσει. Όσο περισσότερο καθυστερεί, τόσο περισσότερο υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε νέες φούσκες στην αγορά ακινήτων και αγαθών με πιθανό αποτέλεσμα να ξαναφουντώσει η δημοσιονομική και οικονομική κρίση.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/ Rolf Wenkel
Υπεύθ. Σύνταξης: Στ. Ασημένιος
Deutsche Welle
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου