του Μανόλη Μπουχαλάκη
Πάει κι αυτό....το περίφημο Private Sector Involvement (PSI) το οποίο μας απασχολούσε τα μέγιστα τους τελευταίους μήνες, έληξε αισίως. Κάτι παραπάνω από 110 δις ευρώ αφαιρούνται από το χρέος της Ελλάδας και έπεται νέα δανειοδότηση με απώτερο σκοπό την επιστροφή σε διαχειρήσιμο χρέος. Το πως βέβαια οι νυν και οι επόμενοι κυβερνώντες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους την εις το εξής κατά γράμμα εφαρμογή προϋπολογισμών χωρίς αποκλίσεις όταν εδώ και πολλά χρόνια η χώρα "έμπαζε" από παντού και η εύκολη λύση του δανεισμού επιλέγονταν αντί της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι μια ιστορία με τεράστιο ενδιαφέρον που θα την παρακολουθούμε στο μέλλον.
Μια σημαντική όμως εξέλιξη έλαβε χώρα στο παρασκήνιο του PSI. Ναι μεν οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν για τη "χασούρα" από την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν, αλλά το γεγονός είναι οτι χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα θα βρεθούν ξαφνικά αντιμέτωπα με "κούρεμα" άνω του 50% και το κυριότερο, με την αίσθηση οτι εις το εξής τα Ελληνικά ομόλογα θα ανήκουν στην κατηγορία των τίτλων ιδιοκτησίας της Μονόπολυ.
Αυτή η ζημιά θα έχει με βεβαιότητα επιπτώσεις στο μέλλον όταν το Ελληνικό δημόσιο σε λίγα χρόνια ξαναρχίσει να βγαίνει για "σεργιάνι" προς άγρα αγοραστών ομολόγων. Βεβαίως, κάποιοι επενδυτές πάλι θα αγοράσουν αλλά αξίζει κανείς να δει τι ζήτηση θα έχουν οι τίτλοι μακράς διαρκείας και τι επιτόκιο θα ζητήσουν οι επενδυτές. Ουδείς, δε, μπορεί να αποκλείσει το σενάριο να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο π.χ. το 2020 και εν χορδαίς και οργάνοις να περιμένει την άντληση 20 δις ευρώ με επιτόκιο 4% ενώ στην πραγματικότητα να ζητηθεί ένα σπέσιαλ 15% (από το 40% σήμερα), κάνοντας πάλι τους τότε κυβερνώντες να τρέξουν άρον άρον στο ΔΝΤ.
Βεβαίως, το διεθνές κλίμα θα έχει βελτιωθεί για τη χώρα αν όλα πάνε καλά, αλλά στις αγορές χρήματος οι οποίες δε φημίζονται για το προσκοπικό τους πνεύμα, η χασούρα μετράει πολύ και οι κακές επενδύσεις αποτελούν οδηγό για να μην ξανακάνουν τα ίδια λάθη.
Μένει λοιπόν στις όποιες Ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο να συμμαζέψουν δημοσιονομικά τη χώρα αλλά και να εμπεδώσουν σε όλο τον κόσμο την ιδέα του οτι "πέσαμε αλλά σηκωνόμαστε και μαθαίνουμε από τις ανοησίες μας". Με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε την εικόνα μιας λειτουργικής χώρας η οποία δεν είναι μόνο πειραματόζωο των hedge funds και των αγορών αλλά τόπος ιδανικός για επενδύσεις, καινοτομίες, τεχνολογία, έρευνα και μάθηση.
Άν όμως μετά από λίγα χρόνια εξακολουθούμε να μαλώνουμε μεταξύ μας για το ποιος φταίει και ποιός πάει ή δεν πάει φυλακή, ποιός έφαγε τα φράγκα και ποιός τα έχασε και ποιός πολιτικός θα είναι ο επόμενος που θα δεχτεί το φρέσκο γιαουρτάκι στο πρόσωπο, τότε όχι απλά θα έχουμε χάσει το "τρένο" αλλά και η χώρα θα είναι παντελώς αδύναμη να προσελκύσει όχι απλά επενδύσεις αλλά ούτε και τουρίστες. Όσο δε για ομόλογα, ομολογώ οτι τα έχω ξεγράψει!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου