ΟΙ 11 ΤΟΥ 2011 Έντεκα προσωπικότητες που συζητήθηκαν το έτος που φεύγει…



του Μανόλη Μπουχαλάκη

Με την «αναχώρηση» του 2011, οι άνθρωποι σε όλη τη Γη θα έχουν γίνει μεγαλύτεροι και ίσως σοφότεροι. Για τον κάθε ένα το απερχόμενο έτος επέφερε διάφορες εμπειρίες, θετικές ή αρνητικές. Για ορισμένους ανθρώπους με παγκόσμια ή πανελλήνια επιρροή, το 2011 έμελλε να είναι καθοριστικό για την επαγγελματική, πολιτική και προσωπική τους ζωή ενώ για άλλους σήμαινε το τέλος της καριέρας ή του βιολογικού τους βίου. Ας δούμε 11 από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρρέασαν θετικά ή αρνητικά τον κόσμο και την Ελλάδα κατά το 2011….

1. Ντομινίκ Στρος – Καν (62 ετών)


Ο πολλά υποσχόμενος τέως Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έγινε το πρόσωπο του μήνα όταν τον Μάϊο συνελήφθη στη Νέα Υόρκη κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση καμαριέρας στο ξενοδοχείο «Σοφιτέλ».  Με υψηλή εγγύηση και με τη βοήθεια των πολυμήχανων δικηγόρων του, την έβγαλε «φτηνά» και επέστρεψε στη Γαλλία. Η υποψηφιότητά του για τη Γαλλική Προεδρία αφανίστηκε. Το πολιτικό του μέλλον παραμένει αδήλωτο.

2. Τζούλιαν Ασάνζ (40 ετών)


Ο κ. Wikileaks ήταν και πάλι στην επικαιρότητα με τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας του που είχαν λίγο από όλα: κατασκοπείες, αποκαλύψεις, μυστικά και σκάνδαλα τυλιγμένα με ανελέητο κυνηγητό από τις μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών και τις συνεχείς κατηγορίες που οι εχθροί του προσπαθούν να του προσάψουν. Θα συνεχίσει να τη βγάζει «καθαρή» και το επόμενο έτος; Ούτε ο Τζέϊμς Μπόντ ξέρει…

3.  Πρίγκηπας ΟυΊλιαμ και Κάθριν Μίντλετον (αμφότεροι 29 ετών)
Στις 29 Απριλίου έγινε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ ο πολυαναμενόμενος γάμος του πρίγκηπα των Ουίνδσορ με την εκλεκτή της καρδιάς του, Κάθριν. Όλα κύλησαν ομαλά με Βρετανική τάξη και ακρίβεια. Χιλιάδες κόσμου είχαν «στρατοπεδεύσει» έξω από την εκκλησία για να δούν το γεγονός ενώ πάνω από 1 δις ανθρώπων είδαν το γάμο από την τηλεόραση. Οι βασιλόφρονες ανά την οικουμένη αναμένουν το διάδοχο ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ «έσπασε» τη συνήθεια αιώνων και είπε ότι και κορίτσι να κάνουν θα γίνει βασίλισσα. Γιατί όχι;

4.  Στηβ Τζόμπς (θανών, 56 ετών )

 
Ο θάνατος του «αφεντικού» της Apple στις 5 Οκτωβρίου έφερε παγκόσμια συγκίνηση και όχι μόνο στους «εραστές» του i-phone. Ο Τζομπς είχε πάνω του την «αύρα» της ευφυϊας που πρόσφερε στην ανθρωπότητα πρώτα με τους υπολογιστές του, τους διάσημους Mac, και με την συνεχή του έμφαση στην πρωτοπορία και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια μύθοι και αλήθειες για αυτόν, από το ότι κυκλοφορούσε με μια πανάκριβη ασημί Μερσεντές χωρίς πινακίδες μέχρι το ότι είπε στον Ομπάμα ότι δεν θα ξαναβγεί πρόεδρος.

5. Άνγκελα Μέρκελ ( 57 ετών )



Το «κοριτσάκι» του Χέλμουτ Κολ μεγάλωσε και το 2011 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άγρια κρίση της Ευρωζώνης. Ατύπως καγκελάριος όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριφέρεται και ως τέτοια, αρνούμενη να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τυπώσει χρήμα και να δανείσει απευθείας τις κυβερνήσεις γιατί πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα υστερήσει έναντι της Κίνας και των άλλων οικονομικών δυνάμεων σε ανταγωνιστικότητα. Μόνο που μέχρι να καταλάβει ότι κανείς δε θα θέλει να επενδύσει στη μισή Ευρωζώνη από τις κοινωνικές εξεγέρσεις, ίσως είναι αργά. Το δικό της πολιτικό μέλλον, δε, μοιάζει ομιχλώδες.

6. Άντερς Μπρέϊβικ (32 ετών)


Στις 22 Ιουλίου η Νορβηγία ξύπνησε από εκρήξεις σε κυβερνητικά κτίρια στο Όσλο. Ο καπνός ήταν ακόμη στον αέρα όταν ο Άντερς Μπρέϊβικ μετέβη στο νησάκι Ουτόγια που βρίσκονταν έφηβοι και νέοι του εργατικού κόμματος της χώρας σκοτώνοντας με μνημειώδη ψυχραιμία 69 ανθρώπους, κυρίως έφηβους. Παιδί της γνήσιας, απελευθερωμένης Νορβηγικής κοινωνίας, θεώρησε ότι η χώρα του και η Ευρώπη απειλούνται από τους Μουσουλμάνους. Στο μυαλό του παρανοϊκού δολοφόνου υπήρχαν απόλυτα μπερδεμένες οι έννοιες του φεμινισμού, της Ισλαμοφοβίας, του ρατσισμού και της μασονίας. Η πράξη του, δε, απέδειξε ότι δε χρειάζεται κανείς να είναι φτωχός, αγράμματος και θρησκευτικά φανατισμένος για να μετατραπεί σε ανθρωπόμορφο κτήνος. Τουναντίον, συμβαίνει και στις χειραφετημένες και ανοικτές Ευρωπαϊκές κοινωνίες. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
 
7. Οσάμα Μπιν Λάντεν (θανών, 54 ετών)



Στις 2 Μαϊου, μια μεγάλη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων SE.A.Ls των ΗΠΑ στο Αποταμπάντ του Πακιστάν έδωσε τέλος στη μυθιστορηματική ζωή του αρχιτρομοκράτη που ήθελε ένα Ισλαμικό χαλιφάτο στο μισό πλανήτη και ο οποίος λέγεται ότι είχε την κύρια ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ το 2001. Το γιατί πέρασαν 10 χρόνια μέχρι να βρεθεί ο Λάντεν, ουδείς ξέρει. Όπως επίσης κανείς ποτέ δε θα μάθει ποιος εκδικήθηκε τα SE.A.Ls λίγους μήνες μετά καταρρίπτοντας ένα τους ελικόπτερο και σκοτώνοντας μερικές δεκάδες από αυτούς. Η ζωή πολλές φορές ξεπερνά και τα μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρέ.

8. Σίλβιο Μπερλουσκόνι (75 ετών)

 
Ο «Καβαλιέρε» (Ιππότης) της Ιταλίας δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατήσει άλλο την εξουσία όταν οι αγορές χρήματος έριξαν ένα «ξεγυρισμένο» 7% επιτόκιο στα ομόλογα της χώρας του κάνοντάς τον να «πάρει τα βουνά». Προσωπικότητα που αγγίζει τα όρια του καλτ, ο Σίλβιο θα μείνει στην ιστορία για την παροιμιώδη του αντοχή στην πολιτική επιβίωση μετά από δεκάδες ποινικές διώξεις που περιλάμβαναν από συνεργασία με τη μαφία μέχρι σεξ με ανήλικη. Ο μεγιστάνας τέως πρωθυπουργός σίγουρα δεν έχει και πολλά να χάσει αν η χώρα του προσφύγει στο ΔΝΤ. Από τις βίλες του θα βλέπει τη Ρώμη να καίγεται ως άλλος Νέρων και θα ρίξει το φταίξιμο, αντί στους Χριστιανούς, στους 8 «προδότες» βουλευτές που του στέρησαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

9. Μουαμάρ Καντάφι (θανών, 69 ετών )

 
Ο «τρελός Βεδουϊνος» που έστηνε αντίσκηνα σε όποια χώρα πήγαινε και είχε μαζί του μια επίλεκτη ομάδα γυναικών σωματοφυλάκων, τερμάτισε άδοξα τη σταδιοδρομία του τον Οκτώβριο όταν έπεσε στα χέρια ανταρτών που τον περίμεναν πως και πώς να του εξηγήσουν τι πέρασαν από το 1969 όταν ανέλαβε την εξουσία στη Λιβύη με πραξικόπημα. Ο Καντάφι ήταν το μοναδικό θύμα της «Αραβικής Άνοιξης» που έφερε αλλαγές καθεστώτων σε τουλάχιστον 4 χώρες και συνεχίζει. Το μόνο κακό για την Ευρώπη είναι ότι ο Καντάφι δεν θα συναντά πλέον το φίλο του, Μπερλουσκόνι, στις ερήμους της Λιβύης.

10. Λουκάς Παπαδήμος (64 ετών)



Η τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου στην προσωρινή κυβέρνηση συνεργασίας στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, φαίνεται ότι ήταν η προτιμότερη λύση με δεδομένα το κύρος και την αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζει τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Παπαδήμος καλείται να συνδράμει σε μια κατάσταση που όμοιά της δεν έχει βρεθεί η Ελλάδα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως αυτό σκεφτόταν στη μικρή συζήτηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, αντάρτη της εθνικής αντίστασης, κατά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού στις 11 Νοεμβρίου. Μακάρι όμως να υπήρχε και τώρα ένας Τσώρτσιλ να συνδράμει την Ελλάδα.

11. Γιώργος Α. Παπανδρέου (59 ετών)


Ίσως ο πιο «άτυχος» πρωθυπουργός μετά το Χαρίλαο Τρικούπη, ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2009 βλέποντας το δεκαεξάρι του ελλείμματος και το εξωφρενικό χρέος. Η πολιτική του δυστυχώς ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Από το «λεφτά υπάρχουν» μέχρι το «γεμάτο πιστόλι» κατά των αγορών και κατόπιν την ολοένα και εμφανέστερή του κατήφεια και απαισιοδοξία φτάσαμε στην ιδέα του δημοψηφίσματος και την απροκάλυπτη χλεύη που εισέπραξε από όλους σχεδόν τους ηγέτες της Ε.Ε., ενώ για λίγες μέρες ορισμένα ξένα ΜΜΕ τον θεωρούσαν και υπεύθυνο του νέου παγκόσμιου οικονομικού κραχ. Άδοξος τρόπος για να τελειώνει κανείς την πολιτική του σταδιοδρομία, ακόμη κι αν δηλώνει «παρών» σε εξελίξεις που δεν μπορεί πια να ελέγξει.

(δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Sky Express)

Σχόλια