Εισπράκτωρ 000 , επιχείρησις "Καταιγίς"

του Μανόλη Μπουχαλάκη


Σίγουρα δεν πρόκειται για τη νέα ταινία του Τζεϊμς Μποντ, αν και ως τίτλος μπορεί να είχε και κινηματογραφική επιτυχία. Στο ρόλο του "εισπράκτορα" το Υπουργείο Οικονομικών. Το τριπλό μηδενικό, θυμίζοντας τον αξέχαστο Θανάση Βέγγο ως Θου Βου, δηλώνει το ποσόν που αναμένεται να εισπραχθεί από τα νέα μέτρα ενώ η επιχείρηση "Καταιγίδα" δηλώνει το ρυθμό, σαν χαλάζι, με τον οποίο τα μέτρα πλέον πίπτουν επί δικαίων και αδίκων όπως σε καταιγίδα.

Είναι φανερό οτι και μόνο από ψυχολογικής πλευράς η εξαγγελία νέων μέτρων οδηγεί σε αντίσταση και εκνευρισμό διότι η μετάβαση της χώρας από την καταναλωτική ευμάρεια και τα δανεικά στην ένδεια και την πενία μέσα σε ένα διάστημα 3 ετών ήταν γρήγορη και οι περισσότεροι Έλληνες την ένιωσαν ως ηλεκτροσόκ.

Αναμφισβήτητα το συμμάζεμα του κράτους πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Η περιστολή δαπανών και η παύση στις σπατάλες του παρελθόντος που βασίζονταν στο πελατειακό σύστημα είναι το κύριο ζητούμενο στην αποκατάσταση της (όποιας) αξιοπιστίας της Ελλάδας. Από την άλλη, πρέπει να υπάρξει μια διεθνής καμπάνια από το Ελληνικό κράτος σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού τα οποία παίρνοντας δειγματοληπτικά τις περιπτώσεις κάποιων δημοσίων υπαλλήλων με σκανδαλώδη προνόμια, κατηγορούν συλλήβδην τους Έλληνες οτι τρώνε, πίνουν, δουλεύουν λίγο, αμείβονται πολύ και μπαίνουν στη σύνταξη στα 45. Και επειδή δυστυχώς τέτοια πλήρως θλιβερά φαινόμενα υπήρξαν, τώρα στοχοποιείται το σύνολο των εργαζομένων.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η παλαιά νοοτροπία του "να κάνουμε ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά". Δηλαδή, να το παίζουμε μεταρρυθμιστές χωρίς όμως να ενοχλήσουμε την κομματική μας βάση ή τους ψηφοφόρους μας. Προφανώς αυτή η λογική έχει de facto παύσει να υφίσταται. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και το τέλος των ουρών στα βουλευτικά γραφεία για διορισμούς και ρουσφέτια πρέπει να περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων εξυγίανσης της ίδιας της κοινωνίας.

Οι "μετεωρολόγοι" όμως του Υπουργείου Οικονομικών, αν και έχουν τη δυνατότητα να "κατευθύνουν" τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" των μέτρων προς περιοχές που αντέχουν την επιχείρηση "Καταιγίδα", τείνουν να αφήνουν ελεύθερο το φαινόμενο προς πάσα κατεύθυνση. Έτσι, μοιράζουν φόρους, τέλη ακίνητης περιουσίας, περαιώσεις, ΦΠΑ, εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και πολλά άλλα "υπερόπλα" της επιχείρησης "Καταιγίδα" επί δικαίων και αδίκων.

Η επόμενη πράξη της επιχείρησης αυτής θα παιχθεί όταν έλθει και ξαναφύγει η Τρόϊκα. Άν υποθέσουμε οτι παίρνουμε την 6η δόση (μάλλον σίγουρο), το σασπένς θα μεταφερθεί στην 7η, την 8η, κλπ. Πασιφανέστατα κάποιος θα μπορούσε να πει με στοιχειώδη δείγματα λογικής οτι αν σε κάθε δόση επιχειρούνται παρόμοιες "καταιγίδες", η χώρα είτε θα οδηγηθεί σε εξεγέρσεις, είτε σε εκλογές με ουσιαστική ακυβερνησία ή σε χρεωκοπία έμμεση, συντεταγμένη ή άμεση και αγρίας φύσεως.

Εκτιμώ οτι το "κλειδί" της υποθέσεως δεν είναι ο κ. Βενιζέλος ή το επιτελείο του ούτε οι τεχνοκράτες της Τρόϊκας. Τα αληθινά κέντρα αποφάσεων είναι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Εκεί, στους γυαλισμένους διαδρόμους και τα λακαρισμένα γραφεία πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση του προβλήματος το οποίο δεν είναι μόνο Ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό. Όσο γρηγορότερα οι ιθύνοντες της ΕΕ και οι σύμβουλοί τους στηρίξουν όχι απλά την Ελληνική κυβέρνηση αλλά τον Ευρωπαίο πολίτη ως μονάδα, τόσο γρηγορότερα θα εξέλθουμε της κρίσης. Όσο κωλυσιεργούν και ταλανίζονται από εθνικιστικά και εκλογικά παίγνια, τόσο θα κερδίζουν έδαφος οι "άρχοντες του σκότους", οι αγορές, με τα τεφτέρια και τα κομπιουτεράκια στο χέρι. Και αν αυτοί επικρατήσουν, η ΕΕ θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη με όποια αποτελέσματα αυτό θα επιφέρει.

Αυτό, θα επιφέρει ζημιά σε όλους και κυρίως στη Γερμανία η οποία είδε το κράτος της 2 φορές τον εικοστό αιώνα να γίνεται θρύψαλλα από τους πολέμους. Για αυτό ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μην υπερισχύσουν τα οικονομικά και εθνικιστικά συμφέροντα έναντι της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Μένει να δούμε αν αυτές οι αρχές θα εφαρμοστούν.

Σχόλια