Η Κριστίν Λαγκάρντ αναλαμβάνει τα ηνία του ΔΝΤ

Deutsche Welle

"Το ΔΣ του ΔΝΤ επέλεξε την Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του γενικού διευθυντή και πρόεδρο του εκτελεστικού συμβουλίου για 5ετή θητεία από την 5η Ιουλίου του 2011", ανακοίνωσε το ταμείο.

Η κ. Λαγκάρντ δεν είναι άγνωστη στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά ούτε και στον χρηματοπιστωτικό κόσμο. Είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, η πρώτη γυναίκα συντονίστρια της συνόδου του G8 και πλέον, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την ευρωζώνη και όχι μόνο.

Με διεθνή και αμερικανική εμπειρία

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ήταν άγνωστη ούτε στους Αμερικανούς, αντίθετα χαρακτηρίστηκε ιδανική Ευρωπαία υποψήφια, διότι έχει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Έκανε την πρακτική της στο επιτελείο του Γουίλιαμ Κόεν, Ρεπουμπλικανού βουλευτή και κατόπιν υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης Μπιλ Κλίντον, υπήρξε νομικός σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Baker & McKenzie στο Παρίσι και αργότερα διευθύνουσα σύμβουλος στα κεντρικά της εταιρείας στο Σικάγο.

Η Λαγκάρντ και ο αντίπαλός της Κάρστενς 
Η Λαγκάρντ και ο αντίπαλός της Κάρστενς

Το 2005 επέστρεψε τελικά στο Παρίσι και επανήλθε στην ενεργό πολιτική.

Λίγο αργότερα η Λαγκάρντ αιφνιδίασε τη γαλλική κοινή γνώμη ανακοινώνοντας ένα αυστηρό πρόγραμμα περικοπών, κάτι ασύλληπτο για τους Γάλλους πολίτες που είχαν συνηθίσει στο κοινωνικό κράτος και την κρατική προστατευτική παρέμβαση υπέρ του πολίτη. Παρά τις αρχικές αμφιβολίες των Γάλλων για την οικονομική πολιτική της υπουργού, η Λαγκάρντ κέρδισε την εμπιστοσύνη τους για τον άμεσο και σαφή τρόπο που εξέφραζε τις όποιες θέσεις ή τις αντιρρήσεις της.
 
Ιδανική διάδοχος του Στρος Καν

Το έργο, με το οποίο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κέρδισε την αναγνώριση των συμπολιτών της ήταν η συμβολή της στον μηχανισμό στήριξης του ευρώ με το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων και στον έλεγχο των Hedge Funds.

Για αυτή της τη συμβολή οι βρετανικοί Financial Times την τίμησαν με τον τίτλο της «Υπουργού Οικονομικών του 2009».
 
Η Κριστίν Λαγκάρντ θεωρείται ιδανική διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν, διότι έχει τις ίδιες περίπου απόψεις με εκείνον: υπέρ της ελεύθερης αγοράς, υπέρ της παγκοσμιοποίησης, αλλά με σαφείς κανόνες. Παράλληλα συμμερίζεται την άποψη, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ότι το ΔΝΤ πρέπει να λειτουργήσει ως ένα είδος «παγκόσμιας οικονομικής κυβέρνησης».

Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν η επικρατέστερη υποψήφια έχοντας αντίπαλο τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς. Τις τελευταίες ημέρες απέσπασε τη στήριξη ισχυρών χωρών, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Βραζιλίας ενώ ήδη κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της είχε την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών.


Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
 
Υπεύθ. σύναξης: Σταμάτης Ασημένιος

Σχόλια