Πράσινο φως στο νέο πακέτο στήριξης



Deutsche Welle

Το ΔΝΤ ενέκρινε το ποσόν των 3,3 δις παρά τις μέχρι τώρα επιφυλάξεις του, γιατί με συγκεκριμένη απόφαση των '27' προβλέπεται η νέα στήριξη της Ελλάδας, ώστε να διασφαλισθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας μας μέχρι το τέλος του 2014.  Δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014 η Ελλάδα δεν πρόκειται να ‘βγει’ στις αγορές για δανεισμό.

Στις αρχές Ιουλίου το Eurogroup θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την παροχή της νέας στήριξης, η οποία θα καλυφθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους, τους ιδιώτες-πιστωτές (τράπεζες, ασφάλειες και συνταξιοδοτικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα) και από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο των Συμπερασμάτων, τα βασικά σημεία του οποίου επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει μετά τη λήξη των εργασιών της 1ης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν το Eurogroup να ολοκληρώσει τις εργασίες για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 12 δισ. ευρώ του δανείου και να καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές ενός νέου προγράμματος στήριξης, ώστε να μπορεί να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης «συμφωνούν ότι τα αναγκαία πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη νέα στήριξη της Ελλάδας, θα αντληθούν ταυτόχρονα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές». Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης «επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να κάνουν ότι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη».

Εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων για αναπτυξιακά προγράμματα

Οι ηγέτες της ευρωζώνης χαιρέτισαν επίσης την πρόταση του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάγκης που θα επιτρέψει την επιτάχυνση της χορήγησης των κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και τη μείωση της εθνικής συμμετοχής. Τα χρήματα που θα αποδεσμευθούν θα χρησιμοποιηθούν με στόχο την έξοδο της χώρας από την ύφεση και τη δημιουργία απασχόλησης. Είναι μια πρόταση που έρχεται με καθυστέρηση 14 μηνών, διότι η εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων είναι το πρώτο και το πιο εύκολο βήμα στο οποίο θα έπρεπε να είχε προχωρήσει η ΕΕ.

Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα από το ΕΣΠΑ ανέρχονται για την περίοδο 2007-2013 σε 20,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα 4,9 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν θα διευκολύνει την Ελλάδα μειώνοντας το ποσό της συγχρηματοδότησης (=εθνική συμμετοχή) στο 15%, ενώ σήμερα φτάνει μέχρι και το 50%.

Η διευκόλυνση αυτή είναι ουδέτερη δημοσιονομικά για την Κοινότητα γιατί οι πρόσθετοι πόροι που θα δοθούν τώρα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θα μειώνονται τα επόμενα χρόνια, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να κινείται εντός του υπάρχοντος συνολικού πλαισίου δηλαδή των 20,2 δισ. ευρώ.
Θετικές οι αποφάσεις της συνόδου για την Ελλάδα, αλλά και η τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει η χώρα μας την αναδιάρθρωση και τη χρεοκοπία.

Παρ’ όλα αυτά οι Ευρωπαίοι εταίροι ανησυχούν, όχι γιατί φοβούνται μήπως δεν εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά διότι εντείνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια στην Ελλάδα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα όρια της κοινωνικής έκρηξης. Και αυτό επειδή ενδέχεται το νέο πακέτο περικοπών να λειτουργήσει σαν σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για τον μέσο Έλληνα πολίτη, τον χαμηλόμισθο και τον συνταξιούχο.
 

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Σχόλια