κ. Μέρκελ, ακούστε τι λέει κάποιος που τα μελέτησε: "οι Νότιοι Ευρωπαίοι εργάζονται περισσότερο και για περισσότερα χρόνια από τους Γερμανούς"
Le Parisien (AFP)
ΠΑΡΙΣΙ - Οι Νότιοι Ευρωπαίοι εργάζονται πιο πολύ και μερικές φορές για περισσότερα χρόνια από τους Γερμανούς, σύμφωνα με μια μελέτη, που υποστηριζόμενη από στατιστικά στοιχεία, ακυρώνει τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Άνγκελα Μέρκελ η οποία στη μέση της κρίσης του χρέους της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τις κατηγόρησε για κοινωνική χαλαρότητα.
ΠΑΡΙΣΙ - Οι Νότιοι Ευρωπαίοι εργάζονται πιο πολύ και μερικές φορές για περισσότερα χρόνια από τους Γερμανούς, σύμφωνα με μια μελέτη, που υποστηριζόμενη από στατιστικά στοιχεία, ακυρώνει τις πρόσφατες δηλώσεις της κ. Άνγκελα Μέρκελ η οποία στη μέση της κρίσης του χρέους της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, τις κατηγόρησε για κοινωνική χαλαρότητα.
«Οι Γερμανοί εργάζονται πολύ λιγότερο (στη διάρκεια του έτους και της ζωής τους) από τους Νότιους Ευρωπαίους. Ούτε εργάζονται πιο έντονα», γράφει ο Πατρίκ Αρτούς (Patrick Artus), επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας Natixis και συντάκτης αυτής της μελέτης που στηρίζεται κυρίως σε αριθμητικά στοιχεία από τον ΟΟΣΑ και την Eurostat.
Η μέση ετήσια διάρκεια εργασίας ενός Γερμανού (1.390 ώρες) είναι κατά πολύ χαμηλότερη από εκείνη του Έλληνα (2.119 ώρες), του Ιταλού (1.773 ώρες), του Πορτογάλου (1.719 ώρες), του Ισπανού (1.654 ώρες) ή ενός Γάλλου (1.554 ώρες), επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τον ΟΟΣΑ για το 2010.
«Η απόδοση της κατά κεφαλή παραγωγικότητας της Γερμανίας, είναι στο μέσο όρο των χωρών του Νότου, η ωριαία παραγωγικότητα είναι πάνω από το μέσο όρο, αλλά όχι καλύτερη από εκείνη της Γαλλίας ή της Ελλάδας!!!», διευκρινίζει επίσης η Natixis.
Ενώ η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης είναι μεγαλύτερη στη Γερμανία (65 χρονών τώρα, 67 χρονών στο μέλλον), οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί εργάζονται de facto (ουσιαστικά) περισσότερα χρόνια, με μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης στα 62,6 και 62,3 χρονών έναντι 62,2 χρονών για τους Γερμανούς.
Οι Έλληνες δεν είναι πολύ πίσω (61,5 χρονών) και την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που υιοθέτησε η Αθήνα την άνοιξη του 2010 η οποία μετέφερε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 65, αποσκοπεί στην αύξηση της μέσης ηλικίας στα 63,5 ετών μέχρι το 2015.
Μόνο οι Γάλλοι (60) και οι Ιταλοί (60,1), παίρνουν τώρα σύνταξη δύο χρόνια νωρίτερα κατά μέσο όρο από τους Γερμανούς, τονίζει ακόμα η μελέτη, με ημερομηνία 30ης Μαΐου 2011.
Στα μέσα Μαΐου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε τις διακοπές και τα συνταξιοδοτικά συστήματα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, που τα θεωρεί υπερβολικά γενναιόδωρα.
«Θα έπρεπε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, να μη συνταξιοδοτηθεί ο κόσμος νωρίτερα από ό, τι στη Γερμανία, ας κάνουν όλοι λίγο-πολύ τις ίδιες προσπάθειες, είναι σημαντικό», είχε δηλώσει η κα Μέρκελ.
«Η Άνγκελα Μέρκελ δεν δείχνει τα πραγματικά προβλήματα των χωρών του Νότου της ευρωζώνης», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis.
Η οικονομική επίδοση της Γερμανίας οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Αρτούς, στην επίμονη στη καινοτομία, στην ειδίκευση στο κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, στην υψηλή αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα της και στο υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της, σε σύγκριση με τους νότιους γείτονές της.
Το Βερολίνο ξοδεύει στην έρευνα, για παράδειγμα, περισσότερο από την Ισπανία και τη Πορτογαλία μαζί: το 2,82% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ), έναντι 1,38% της Μαδρίτης και 1,38% της Λισαβόνας.
Τα αποτελέσματα δεν αργούν να φανούν, είναι άμεσα: η Γερμανία καταθέτει 70 φορές περισσότερες πατέντες από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα μαζί.
Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Γερμανίας, επίσης, αποταμιεύουν περισσότερο από εκείνα των χωρών του Νότου της ευρωζώνης, γεγονός που εξηγεί τα εξωτερικά πλεονάσματα του Βερολίνου, παρατηρεί επίσης η έρευνα της Natixis.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου