του Μανόλη Μπουχαλάκη
Ζητά, λέει, η Τρόϊκα και άλλους φόρους μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις. Λοιπόν, αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν μπόρεσα να το καταλάβω. Έχω στοιχειωδέστατες γνώσεις της οικονομικής επιστήμης αλλά ποτέ δεν εννόησα τι ωφελούν φόροι πάνω στους φόρους. Τολμώ να πω οτι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην ελαχιστοποιηση της κατανάλωσης και την οικονομική εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού.
Πάρτε για παράδειγμα τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Με τις τιμές της βενζίνης να έχουν πάει στο σύμπαν και με συνεχείς αυξήσεις στα τέλη αυτά και στις ασφάλειες αυτοκινήτου τι θα επιτύχει κανείς; Να σας πω εγώ, ο ολίγον αδαής περί οικονομικών και λογιστικών τερτιπιών γενικώς. Θα κατατεθούν χιλιάδες πινακίδες οχημάτων, θα "νεκρώσει" η αγορά αυτοκινήτου, θα οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες, θα οξυνθεί η κοινωνική οργή. Και όλα αυτά για μερικά ψωροεκατομμύρια ευρώ που υποτίθεται θα εισπράξει το κράτος με την αύξηση π.χ. των τελών κυκλοφορίας. Αυτοκτονική λογική διότι όχι μόνο δεν θα εισπράξει τις πενταροδεκάρες αλλά θα χάσει τα δεκαπλάσια από την παύση αγοράς αυτοκινήτων μεγαλύτερων των 1000 κυβικών (κι αν και αυτά αγοραστούν).
Μελετάται επίσης η υπαγωγή δεκάδων προϊόντων από συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%. Άλλη μια φαεινή ιδέα " λαμπρών " μυαλών στο Υπουργείο Οικονομικών. Διότι, αν ακριβύνει το μακαρονάκι και το ρύζι, ναι μεν η νοικοκυρά θα εξακολουθεί να το αγοράζει (μπορεί να κάνει κι αλλιώς;) αλλά θα "κόψει" σίγουρα από αλλού. Δεδομένο. Και τα προϊόντα που θα "κόψει" θα αναγκάσουν πολλές εταιρίες να διώξουν προσωπικό ή και να κλείσουν. Οπότε πάλι η ζημιά πολλαπλάσια του (ισχνού) κέρδους.
Συνδυάστε τα παραπάνω με το γεγονός οτι πλέον λίγοι Έλληνες "φουλάρουν" τις πιστωτικές τους κάρτες είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί τους τις "έκοψαν" οι τράπεζες και θα διαπιστώσετε οτι όλο και λιγότερους ανθρώπους θα βλέπετε στο σούπερ μάρκετ με καρότσια "τίγκα" στα ψώνια.
Πιστεύω όμως οτι το ζήτημα με τη "ρώσικη ρουλέτα" που παίζει η κυβέρνηση σχετικά με τους φόρους έχει βαθύτερα αίτια. Δηλαδή το οτι δεν βρίσκει λεφτά από τους έχοντες ή οτι αργεί πολύ να εξορθολογήσει τις δαπάνες της με περιστολή εξόδων και "συμμάζεμα" του Δημόσιου Τομέα. Και αυτή η αδυναμία της την αναγκάζει να καταφύγει στην "εύκολη" λύση της φορολογίας. Η οποία λύση όμως εύκολα εφαρμόζεται στα χαρτιά, ουδέν όμως θα αποφέρει στην πράξη, τουναντίον θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Για αυτό, όσο νωρίτερα πεισθούν οι ιθύνοντες να μεταθέσουν αλλού το κέντρο βάρους της οικονομικής τους πολιτικής, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Ο πανικός των φόρων θα φέρει πολύ λιγότερη κατανάλωση και άρα έσοδα. Εκτός κι αν θέλει η κυβέρνηση να επιστρέψουμε στη δεκαετία του '70 όπου ελάχιστοι είχαν αυτοκίνητο και ο κόσμος δεν ήξερε τι θα πει "λάϊφ στάϊλ". Άν αυτό επιζητούν, κανένα πρόβλημα. Ας βγούμε όμως από την ΟΝΕ, όπως τότε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου