του Μανόλη Μπουχαλάκη
Και τώρα, τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους; Θα είναι ο κόσμος ασφαλέστερος χωρίς τον Μπιν Λάντεν; Αμφιβάλλω. Διότι ο πρώην ηγέτης της Άλ Κάϊντα δεν αποτελούσε τη νούμερο ένα απειλή για τον κόσμο. Ο κόσμος απειλείται από τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό παντός είδους. Ανέκαθεν στη γη οι πόλεμοι και οι γενοκτονίες λάμβαναν χώρα όχι γιατί κάποιος φρενοβλαβής επινόησε μια ιδεολογία αλλά γιατί βρέθηκαν πολλοί για να την ασπαστούν. Η Ευρώπη του 20ου αιώνα με τις δεκάδες δικτατορίες και απολυταρχικά καθεστώτα μα και η Κίνα του "Μεγάλου Τιμονιέρη" αποτελούν τα πιο πρόσφατα παραδείγματα καταστροφικής ποδηγέτησης των λαών.
Αναμφίβολα ο κόσμος ψάχνει ηγέτες και λαμπρές φυσιογνωμίες για να τον οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες. Συχνά όμως αποδεικνύεται οτι οι ηγέτες ενδιαφέρονται μόνο για την ηγεσία τους και για το χρήμα.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν ένας ηγέτης που ενδιαφερόταν για την ίδρυση Χαλιφάτου στο Μουσουλμανικό κόσμο και ήθελε τη Σαρία ει δυνατόν σε όλο τον πλανήτη. Αρκετοί τον πίστεψαν με τα γνωστά αποτελέσματα : Οι δίδυμοι Πύργοι, οι πόλεμοι σε Ιρακ και Αφγανιστάν, χιλιάδες νεκροί ανά τον κόσμο σε τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν από την Άλ Κάϊντα ή συμπαθείς προς αυτήν οργανώσεις και πάει λέγοντας.
Το ζητούμενο είναι πόσοι θα θελήσουν να συνεχίσουν το έργο του και αν και πότε θα έχουμε τις επόμενες πράξεις του δράματος που λέγεται "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας". Διότι ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο του maximum security με κάμερες και σκάνερ να μας παρακολουθούν καθημερινά. Με ένα επόμενο κτύπημα, ίσως γίνουμε πλανήτης του Μεγάλου Αδελφού. Και έτσι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δε θα έχει πάει χαμένος, αφού θα έχει μετατρέψει το Δυτικό κόσμο σε φρούριο όπου η ελευθερία δεν θα υπάρχει πια όπως την ξέρουμε σήμερα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου