Ποιός ο κερδισμένος των ευρωεκλογών;

                                       

του Μανόλη Μπουχαλάκη

Το παρόν άρθρο δεν δύναται να προβλέψει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ή το ποσοστό αποχής που θα λάβει χώρα.

Λέγεται πως το κυβερνών κόμμα θα λάβει γύρω στο 32-33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17-18% και το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 15%. 

Μπορεί αυτά να ισχύσουν, μπορεί και όχι. 

Το ζητούμενο είναι όμως να μας εξηγήσουν τα κόμματα τι προτίθενται να κάνουν για να γίνει η Ελλάδα ισχυρότερη μέσα στην Ευρώπη. Αυτό είναι το σημαντικό και όχι οι παρελάσεις προσώπων ή το πόθεν έσχες του Κασσελάκη.

Κατά τα φαινόμενα, οι πανελλήνιες εξετάσεις και η καλοκαιρινή ζέστη θα απασχολήσουν εντονότερα τους ψηφοφόρους από ότι οι ευρωεκλογές. Τα δε πρόσωπα που ζητούν την ψήφο των πολιτών δεν φαίνονται να συσπειρώνουν μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, ούτε να προκαλούν κάποια πόλωση και πολιτικά πάθη και αντεγκλήσεις.

Έτσι, κατά τα φαινόμενα τίποτα δεν θα ταράξει τον εν Ελλάδι πολιτικό βίο, ούτε θα υπάρξουν "απόνερα" από ψήφο διαμαρτυρίας (εκτός και αν υπάρχει κρυφή δυσαρέσκεια που θα αποτυπωθεί στην κάλπη).

Κερδισμένος λοιπόν δεν θα θεωρηθεί κανείς.

Η Νέα Δημοκρατία θα θεωρήσει πως λόγω αποχής ένα 32-33% είναι λογικό ποσοστό, τα υπόλοιπα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πουν "τι είχαμε, τι χάσαμε" και τέλος όλοι θα πάνε το βράδυ της Κυριακής για ένα χαλαρό ποτό.

Εδώ όμως κρύβεται μια παγίδα.

Η κλεψύδρα αδειάζει γοργά και για όλα τα κόμματα.

Τα υποβόσκοντα προβλήματα όπως η ακρίβεια, η χαώδης διαφορά ανάμεσα σε μισθούς και κόστος ζωής, η χωλαίνουσα Υγεία, οι ανισότητες και πολλά άλλα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Εδώ δεν γίνεται να πει το κυβερνών κόμμα "δώστε μας εντολή για περισσότερες μεταρρυθμίσεις" απλώς διότι ήδη έχει δαπανηθεί χρόνος και ο κόσμος αναμένει απτά αποτελέσματα. Η διαρκής έκκληση για εμπιστοσύνη δεν μπορεί πάντα να βρίσκει ανταπόκριση.

Για τη δε αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια. Είτε θα προσκομίσουν βιώσιμα πλάνα ανάπτυξης, είτε θα τρώμε το χρόνο μας με τα πρακτοριλίκια κατά του Ανδρουλάκη και με το πόσα τελικά χρωστάει ο Κασσελάκης.

Για αυτό, ας ανασκουμπωθούν όλοι σε όλα τα κόμματα και ας αφήσουν τις ατάκες. Ας φέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα τώρα. 

Διότι την επόμενη φορά η καλοκαιρινή ραστώνη δεν θα κάνει το....θαύμα της!

Σχόλια