Συμφωνίες μέσα κι έξω


του Μανόλη Μπουχαλάκη

Ας υποθέσουμε πως, μετά από 4 μήνες γνήσιου Ελληνικού αλαλούμ, η κυβέρνηση Τσίπρα καταφέρνει ασθμαίνοντας να επιτύχει μια υποτυπώδη συμφωνία με τους εταίρους μας. Είναι βέβαιο πως αυτή η όποια συμφωνία θα θεωρηθεί κάτι μεταξύ περιφανούς νίκης και έντιμου συμβιβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Η συμφωνία αυτή θα φανεί στην πράξη και στην πορεία των πραγμάτων πως θα εφαρμοστεί. Παρατηρώντας το ιστορικό της παρούσης κυβέρνησης δεν μπορεί κανείς να νιώθει υπερβολικά αισιόδοξος. Ο λόγος μάλλον δεν θα πρέπει να εντοπίζεται στις πιθανές τρικλοποδιές του Σόϊμπλε και των φερέφωνων του αλλά στο τεράστιο, θεμελιώδες μάλλον, ζήτημα της εσωτερικής σύμπνοιας της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα εδώ είναι σχεδόν άλυτο. Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιπαλέψει με τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του. Οι Λαφαζάνης, Λαπαβίτσας και Σία θα εμμένουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση ξεχνώντας πως η χώρα βρέθηκε στο παρά ένα της χρεοκοπίας επειδή απλά δεν είχε λεφτά να πληρώνει δανειστές και μισθούς. Μαζί θα παρευρίσκεται στην κομπανία και η Κωνσταντοπούλου με το γνωστό της μειλίχιο και πράο λόγο. Τα όργανα θα συμπληρώνονται από διάφορους εκ των συνιστωσών που, αφού δεν κοστίζει και τίποτα, θα κάνουν μαύρη τη ζωή του Τσίπρα σε κάθε βήμα.

Δεύτερον, υπάρχει ο παράγων Καμμένος. Οι γνωστές του, υπερβολικές, θέσεις για διάφορα θέματα έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό περιβάλλον. Το γεγονός πως στις ΗΠΑ μάλλον δεν τον έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση μετά την άρνηση του ομολόγου του των ΗΠΑ να συναντηθεί μαζί του, δείχνει πως οι κατά καιρούς δηλώσεις του έχουν αποβεί επιζήμιες για την ίδια τη χώρα. Άγνωστο είναι πως θα αντιδράσει στο μέλλον με τις πιέσεις των Ευρωπαίων να εντείνονται. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και διπλωματικά επεισόδια.

Η επίτευξη μιας στοιχειώδους κυβερνητικής ειρήνης θα πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Άν οι ευαίσθητες ισορροπίες διαταραχθούν, θα πάμε λίαν συντόμως σε νέες εκλογές στις οποίες ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ολοκληρωτική επιβεβαίωση για να μπει τέρμα στις αμφισβητήσεις. Ίσως αυτό να του βγει σε καλό. Με κάθε επώδυνο μέτρο όμως, θα χάνει και ψηφοφόρους που αφελώς πίστεψαν σε ουτοπικές υποσχέσεις. 

Άρα, μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, το ντέρμπι προσεχώς αναμένεται δύσκολο και απρόβλεπτο. Η δε ομάδα κινδυνεύει με μπόλικα αυτογκόλ τη στιγμή που ήδη χάνει από τον αντίπαλο με μεγάλο σκορ. Χρειάζεται σοφία και μαεστρία για να ανατραπεί ένα τέτοιο σκηνικό. 

Μένει να δούμε αν υπάρχει κάποιος να επιδείξει αυτές τις αρετές. Αλλά εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις με βάση τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής.

Σχόλια