Φιλτάτη η αλήθεια

 


του Μανόλη Μπουχαλάκη

“Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δʼ αλήθεια”

Τη φράση αυτή την είπε ο Αριστοτέλης, ο οποίος ενίοτε διαφωνούσε με τη γνώμη του δασκάλου του Πλάτωνα. Τι δηλώνει το ρητό του γνωστού φιλοσόφου; Οτι ο Πλάτων είναι αγαπητός, όμως πιο αγαπητή είναι η αλήθεια.

Η αλήθεια κάποτε ενοχλεί, φέρνει σε δύσκολη θέση. Μερικές φορές μπορεί να αποκρύπτεται για να μην επέλθουν μεγάλα δεινά. 

Στην περίπτωση του δυστυχήματος των Τεμπών ωστόσο, φαίνεται πως κάτι σκοτεινό συμβαίνει. Οι αποκαλύψεις του "Βήματος" δείχνουν ανθρώπινο χέρι το οποίο αλλοίωσε, πλαστογράφησε, συνομιλίες μεταξύ σταθμάρχου και μηχανοδηγών, με σκοπό να παρουσιαστεί το ατύχημα ως λάθος αποκλειστικά ενός ανθρώπου.

Εφόσον (και αν) αυτά ισχύουν, αναφύεται η υποψία πως στα σκοτάδια ζουν και λειτουργούν "ποντικοί" παρακρατικοί. Καθόλου ωραία διαπίστωση.

Ήδη το ζήτημα των υποκλοπών δημιουργούσε τεράστια ερωτήματα ως προς το πόσο διάφοροι άνθρωποι που κινούνται στην ομίχλη λειτουργούν ως παρακράτος. 

Δυστυχώς, οι σκιές δεν έφυγαν. Παραμένουν. Και η επίκληση του επιχειρήματος πως άλλα ενδιαφέρουν τους πολίτες, το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει την υποψία πως ενδέχεται να υπάρχει συμπαιγνία μεταξύ κράτους και υποτακτικών ΜΜΕ ώστε κάθε φορά να "θάβονται" σκάνδαλα. 

Στο θέμα των υποκλοπών, είναι σφόδρα πιθανολογούμενο (με ισχυρότατες αποχρώσες ενδείξεις) πως κάποιοι ιθύνοντες στη Δικαιοσύνη δεν έριξαν το απαιτούμενο φως αλλά μάλλον απέφυγαν να πουν στους πολίτες για ποιό λόγο παρακολουθούνταν εκανοντάδες πολίτες. Ως να μην έπαιζε σημασία για τη δημοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ή, ως να όριζε ο νόμος, τον οποίο έχουν οι λειτουργοί της δικαιοσύνης ορκιστεί να υπηρετούν, πως δύναται προληπτική καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελεύθερης έκφρασης, διακίνησης και του συνέρχεσθαι χωρίς να υπάρχει έστω και κατ' ελάχιστον πιθανολόγηση για έκνομες ενέργειες του παρακολουθούμενου.

Η βουβαμάρα αυτή, δείγμα λανθασμένης αντίληψης πολλών πραγμάτων, δεν περιποιεί τιμή στη δημοκρατία. Δεν δυνάμεθα να γίνουμε μιμητές της Στάζι, της Σεκουριτάτε, της Κα Γκε Μπε ή άλλων ανελεύθερων καθεστώτων του παρελθόντος ή και του παρόντος.

Οι Ερινύες επιστρέφουν και καταδιώκουν τους βλάσφημους και παραβάτες, σύμφωνα με τη μυθολογία. 

Η νυν κυβέρνηση οφείλει να λέει την αλήθεια. 

Η μόνη διέξοδος είναι η αλήθεια.

Και οπωσδήποτε να μην αφήνει πάνω της σκιές χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ούτε συμπαιγνίας με δικά της ΜΜΕ που καταπίνουν αμάσητα ό,τι τους σερβίρεται.

Ευχή είναι όλα αυτά να μη συμβαίνουν. Να μην είμαστε στην πραγματικότητα μια Μπανανία της Ευρώπης με παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πρακτοριλίκια τύπου Κλουζώ.

Η Ελλάς περιδινίζεται σε ένα ασταθέστατο διεθνές περιβάλλον στο οποίο τα σύννεφα του πολέμου, ενός περιφερειακού ή και παγκόσμιου, πυκνώνουν απειλητικά.

Η εσωτερική σταθερότητα είναι τόσο κρίσιμη όσο και η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή μας και σε όλη την Ευρώπη.

Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν πως ουδείς πλαστογραφεί ή παρεμβαίνει σε υποθέσεις που έπρεπε μόνο οι δικαστικές αρχές να έχουν λόγο.

Διότι, ακόμη και αν ο υπουργός δικαιοσύνης, ο οποιοσδήποτε υπουργός δικαιοσύνης, ετοιμάζει τη νύχτα στο γραφείο του παρέα με ένα διπλό εσπρέσσο, νέους δρακόντειους νόμους που θα φυλακίζουν για ψύλλου πήδημα, για να εξευμενίσει το....κοινό περί δικαίου αίσθημα, η εικόνα μιας κυβέρνησης που δείχνει να "βάζει χέρι" σε υποθέσεις ευρείας δημοσιότητας, το μόνο που κάνει είναι να εξοργίζει για την υποκρισία.

Έτσι, μόνο η αλήθεια είναι ο δρόμος που απομένει. Να τιμωρηθούν όσοι στα σκοτάδια ενεργούν και κάνουν τη χώρα να μοιάζει με Ανατολική Γερμανία. Να αποκαθαρθεί η κυβέρνηση από δαύτους, εφόσον έχουν διαπράξει εγκλήματα.

Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι μονταζιέρες.


Σχόλια